Almanya'nın Köln kentide faaliyet yürüten ve Şengal ve Rojava için yardım kampanyaları düzenleyen Türkiye-Almanya İnsan Hakları Derneği yönetim kurulu üyesi Haydar Murat Aydın ile Mezopotamya Çocuk Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi  Berit Kranz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’yı ziyaret etti.

Kranz, Köln Belediye Başkanı Jürgen Roters’in efsaneye göre paltosunu bir dilenciyle paylaşan Romalı süvari Aziz Martin Günü’nde bu geleneği devam ettirerek,  ceketini bir Şengalli ile paylaşmak istediğini söyledi. Kranz, Roters’in ceketini Kışanak’a teslim etti. Kışanak da ceketi Fidanlık’taki kampta bir Şengalliye vereceklerini belirtti.

Türkiye-Almanya İnsan Hakları Derneği yönetim kurulu üyesi Haydar Murat Aydın, Kışanak’ın çağrısı üzerine Almanya’da Rojava ve Şengal için yardım kampanyaları başlattıklarını, okullardan Mezopotamya çocukları için yardım topladıklarını ifade etti.

Murat, “Oradaki mücadelenin haklılığı ve Kürtlerin var olma mücadelesi Alman kamuoyundan büyük destek görüyor. Kobani öyle bir boyuta vardı ki; onur ve insanlık sorunu oldu. Kendisine ‘insanım ‘diyen herkesin sahip çıkması gerekiyor” dedi. 

‘İNSANLIK ADINA BU BİR KAZANIMDIR’          

Kışanak da, “Bu aynı zamanda insanlık değerlerini paylaştığımızı gösteriyor” diyerek, maddi katkıdan çok bu manevi desteğin önemli olduğunu söyledi. “Başka bir ülkeden Kobani’ de, Şengal’de yaşanan acılara karşı gösterilen duyarlılık ve destek olma arzusunda olunması insanlık adına bir kazanımdır.” diyen Kışanak, bunun güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Kışanak, “İnsanlarımız  yokluklarını da paylaştılar. Bir parça ekmeği varsa bunu paylaştılar. Aynı duygunun Almanya’da da var olması bize güç kattı” diye konuştu.

Eş Başkan Fırat Anlı da Şengal’de acımasız bir savaş ve trajedinin yaşandığını anımsatarak, önemli olan bu duyarlılığın görünür kılınması olduğunu söyledi. Geleceğin inşası için bu duyarlılığın temel oluşturduğunu söyleyen Anlı şöyle konuştu: ''Bunu önemsemek lazım. Coğrafyadaki insanlarımızın yalnız olmadıklarını hissetmek önemli. İşin maddi boyutu telafi edilebilir ama manevi yönünü güçlendirmeliyiz. İnsani değerleri yeniden çoğaltmak ve başta Ortadoğu olmak üzere farklı din, dil, kimlik ve inançların bir arada yaşamasına olan inanç güçlenecektir. Başta Belediye Başkanı olmak üzere Almanya’dan kampanyaya destek olan herkese teşekkür ederiz''. (diyarbakir.bel.tr)