Ayrımcı eğitim politikaları ve asimilasyona karşı 15 Eylül’de Alevi örgütlerinin çağrısıyla başlatılan yürüyüş bugün Sıhhiye Meydanı’nda yapılan mitingle sona erdi.

Mitingde AKP hükümetinin mezhepçi politikalarına eleştiriden çok, Kobani halkıyla dayanışma ön plana çıktı.

Yapılan konuşmalarda, Kobani’nin Alevilerin meselesi olduğunu belirtilirken, zulüm gören halklarla dayanışmayı büyütme ve ortak mücadeleyi genişletme çağrısı yapıldı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Alevilerin gözü Şengal’de, Lazkiye’de, Kobanê’dedir. Aleviler daha çok meydanlarda olacak. Bu bilinsin” dedi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) ve Alevi Kültür Dernekleri’nin (AKD) çağrısıyla Türkiye’nin birçok yerindeki dergah ve şubelerden yüzlerce kişi Ankara’da Sıhhiye Meydanı’nda buluştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) mitingden çekilmesi nedeniyle katılımın sınırlı kaldığı gözlendi. Ortadoğu’da yaşanan katliamalara karşı barış çağrısı yapan Aleviler, mitingde beyaz bayraklar taşıdı. Yaşlı, genç yüzlerce kişi alana girerken, “Kobanê halkı yalnız değildir”, “Aleviler vardır, Alevilik haktır”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları attı.

ÇERAĞ KARDEŞLİK İÇİN YAKILDI

Miting,  Alevilik inancında cem ibadetlerinde “Çerağ yakmak” olarak bilinen, kandil yakıp dilek ve duaların dile getirildiği ritüelle başladı. 15 Eylül’de Dersim’den başlayan yürüyüşün temsilcilerinin yer aldığı Çerağ yakma sırasında dua okuyan Dede Mehmet Turhan, Kobani’deki zulme dikkat çekerek, Kürt halkının yanında olduklarını belirtti.

Turhan duasında, “Halk aşkına, barış aşkına, kardeşlik aşkına, birlik ve beraberlik aşkına çerağımızı yakıyoruz” dedi.

‘KATLİAMLARA SESSİZ KALAMAYIZ’

Çerağ yakılmasının ardından miting düzenleyicilerinden Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevilere yönelik asimilasyon politikalarının giderek arttığını söyledi.

Alevilerin görmezden gelindiğini belirten Geçmez, ana akım medyanın 15 Eylül’den beri devam eden yürüyüş ve eylemlerini takip etmemesinden bile bunu gördüklerini söyledi. Alevilerin yüzyıllardır “bir olalım, iri olalım, diri olalım” dediğini kaydeden Geçmez, bu nedenle Ortadoğu’da yaşanan katliamlara sessiz kalamayacaklarını, kalmadıklarını söyledi.

‘IŞİD’LERİ BU EĞİTİM DOĞURDU’

Eğitim politikalarıyla Alevi çocuklarına Sünni inanç dayatıldığını belirten Geçmez, “Bu eğitim sistemiyle adeta dini faşizm uyguluyorlar” diye konuştu.

Türkiye eğitim sisteminin IŞİD’leri doğurduğunu belirten Geçmez, “Ne Ortadoğu’da yaşananlar ne de eğitim politikaları birbirinden farksızdır. Bugün IŞİD kapımızdadır. Bunun sorumlusu olan hükümete karşı sesimizi bir kez daha yükseltiyoruz” dedi.

Alevilerin Kobani halkıyla dayanışmayı kendilerine misyon saydığını ifade eden Geçmez, “Aleviler Ortadoğuda barışın elçileri olarak yer almaya devam edecek. Bizler daha çok meydanlarda olacağız. Bu bilinsin. Alevilerin gözü Şengal’de, Lazkiye’de, Kobanê’dedir.” dedi. Geçmez, halklarla dayanışmayı büyütme ve ortak mücadeleyi genişletme çağrısında bulundu.

‘DAYANIŞMAYI BÜYÜTECEĞİZ’

Mitingin düzenleyicilerinden AKD Genel Başkanı  Doğan Demir de, Alevilerin mitinginin geniş bir çerçevede ele alınması gerektiğini belirtti.

Demir, Miting meydanında Gezi’de yaşamını yitiren Ethem’ler, Ali İsmail’ler, Medeni’lerin olduğunu, dillerinde de Alevilere yönelik saldırılara ve Ortadoğu’da yaşanan katliamlara tepki olduğunu belirtti.

Mitingin eğitim sistemine tepki ve Alevilere yönelik asimislasyon politikalarının yanı sıra diğer önemli başlığının ise Kobani ile dayanışma çağrısı olarak belirlendiğini ifade eden Doğan da, dayanışmayı ve ortak mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

MİTİNGDEN NOTLAR: 

- Miting alanı çelik bariyerlerle çevrildi. Arama noktası dışında hiç bir yerden giriş çıkış yaptırılmadı.

- HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve Van Milletvekili Nazmi Gür, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekili İhsan Özkes ve Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün da mitinge katıldı.

- Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve CHP milletvekilleri ile HDP yöneticilerinin yanı sıra, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen miting de yer aldı.

- Bir ayı geçkin süredir Ankara’da direnişte bulunan depremzede Van İŞKUR işçileri de mitinge katılarak dayanışma gösterdiler.

(Evrensel)