İki ayı aşkın bir süredir IŞİD'e karşı direnişlerinin devam ettiğine ve çetelerin köşeye sıkıştığına dikkat çeken Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo, "Çetelerin saldırıları kırıldı. Kimyasal kullanabilirler, kaygılıyız. Dara düştüklerinde bu yola başvuruyorlar. Daha önce de savaşçılarımıza karşı kullandılar. Bu yüzden tüm dünyaya çağrımızdır: Köşeye sıkışan çeteler bu yola başvurabilirler. O yüzden insani koridorun biran önce açılmasına ve sivillerimizi korumak ile çetelere karşı koyabilmek için yardıma ihtiyacımız var" dedi.

Çok sayıda köyün yakılıp-yıkıldığına ve IŞİD'in eline geçen köylülerin akıbeti hakkında bir bilgiye sahip olmadıklarına işaret eden Kurdo, Kobani'nin doğu ve güney cephesinde IŞİD tarafından işgal eden tüm mahallerin harabeye çevrildiğini ve bu ilerlemenin direniş ile durdurulduğunu söyledi.

Kobani'de bulunan sivillere dikkat çeken Kurdo, insani koridor açılmasına dönük tüm taleplerine rağmen henüz karşılık bulmadığını dile getirdi. Sivillerin yaşama dönük ihtiyaçlarının dahi karşılanmadığını ifade eden Kurdo, "Elimizde DAİŞ'e karşı koyacak ağırlıkta silah yok. Kendi irademizle mücadelemizi sürdürüyoruz. Sadece hava desteği alabiliyoruz. Bunun direnişe önemli oranda katkısı var ama kara savaşında ağır silahların olmayışı güçlerimizi baya zorluyor. Güçlerimizin Kobanê halkını ve Suriye haklarını DAIŞ çetelerine karşı savunabilmesi için acilen ağır silah yardımına ihtiyacı var. Tüm imkânsızlıklara rağmen Kobanê'nin direnişi kararlı bir şekilde devam ediyor" dedi.

YPG/YPJ'nin direnişinin IŞİD'e geri adım attırarak püskürttüğünü dile getiren Kurdo, IŞİD militanlarının Kobani kuşatmasında birçok merkezden getirdiği takviye güce rağmen YPG ve YPJ karşısında tutunamadığını kaydetti. Kobani'de köşeye sıkışan IŞİD'i saldırılarında değişikliğe gitme noktasında kaygılarının olduğunu söyleyen Kurdo, "Saldırıları kırılan çetelerin daha önce yaptıkları gibi saldırılarında kimyasal kullanmasına dönük kaygılarımız var. Daha önce savaşçılarımıza karşı kullandıkları bir şeydi. Dara düştüklerinde bu yola başvuruyorlar. Daha önce arkadaşlarımız üzerinde bu yöntemi kullandılar. Şehit düşen arkadaşlarımızın vücudunda yanmalar, kızarıklar görüldü. Mide bulantıları görüldü. Bir kez daha kimyasal kullanacaklarından ötürü kaygılıyız. Bu yüzden tüm dünyaya çağrımızdır: Köşeye sıkışan çetelerin bu yola başvurma durumları mümkün. O yüzden insani koridorun biran önce açılmasına ve sivillerimizi korumak ve çetelere karşı koyabilmek için yardıma ihtiyacımız var."