Kobani’yi Yeniden İnşa Konferansı, Diyarbakır’da 350 delegenin katılımıyla başladı, konferans iki gün sürecek.

15 Eylül 2014’te başlayan IŞİD saldırılarına karşı YPG/YPJ güçlerinin direnişiyle 26 Ocak 2015’te özgürleştirilen Kobani’nin yeniden inşası için Diyarbakır’da Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda iki gün sürecek olan konferans başladı.

“Kobani’yi yeniden inşa etmek insanlık değerlerine sahip çıkmaktır” sloganıyla organize edilen ve Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim’in çağrısıyla gerçekleştirilen konferansa Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Kongra Jınên Azad/Özgür Kadın Kongresi (KJA), Diyarbakır Tabipler Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ev sahipliği yapıyor.

KATILIMCILAR   

Konferansa Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Kobani Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Enver Müslim ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eş genel başkanları Kamuran Yüksek ve Emine Ayna, HDP İmralı Heyeti üyesi Ceylan Bağrıyanık, Rojava’nın üç kantonundan 43 delege, Irak Kürdistan Bölgesi’nden aralarında Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Parlamenteri Êvar İbrahim Muhammed, Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) Ali Holu, Behzad Zêbari’nin yanı sıra YNK ve KDP temsilcilerin de bulunduğu 78 delege katılıyor.

Yine Avrupa’dan Kobani’nin Yeniden İnşası Platformu üyeleri, konferansın ev sahipliğini yapan sivil toplum örgütlerinin yanı sıra İnşaat İşçileri Sendikası, Sarmaşık Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Anadolu Kültür Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Hayata Destek Derneği, Heinrich Böll Stifung Türkiye Temsilcisi Dr. Ulrike Dufner, Lion Kürt Halkını Destekleme Komitesi üyesi Selene Verrri, Almanya, Fransa, Danimarka gibi Avrupa ülkelerinden 36 delegasyonun yer aldığı 350 delege konferansta yer alıyor.

İKİ GÜN SÜRECEK  

Konferans salonunun girişinde Kobani’de yaşanılanları aktaran gazetecilerin o dönem çektiği fotoğrafların yer aldığı sergi de açıldı.

Konferansta, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları, Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ve PYD Eş Başkanı Asya Abdullah açılış konuşmaları yaptı.

Konuşmalar ardından Ardından Kobani direnişini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

İki gün sürecek olan konferansın ilk gününde “Kobani Savaşının Toplumsal ve Siyasal Sonuçları”, ikinci günü olan pazar günü ise “Kobani’nin Fiziki Durum Tespiti ve İnşasına İlişkin Çözüm Yolları” ele alınacak.

(İMC TV)