Kobanê Başbakan Yardımcısı Halid Berkel, Süleyman Şah operasyonunda Türkiye’nin yardım istediğini, yeni türbe yeri için kendilerinden yer talep ettiğini, bunun üzerine Eşme köyüne geldiklerini açıkladı.

sol.org.tr'den Selin Asker ve Özkan Öztaş'ın sorularını yanıtlayan Berkel, Türkiye’nin Süleyman Şah’ın yeni türbe yeri için kendilerinden yer istediğini, şu an Eşme köyünde bulunan türbenin Kobanê toprakları içerisinde bulunduğunu belirtti. Berkel'in operasyona ilişkin açıklamaları şöyle:

YPG, Süleyman Şah operasyonuna aktif olarak katıldığını belirtti. Ne boyutta katıldı? Türkiye’yle resmi görüşmeleriniz oldu mu?

Türkiye, gelişen olaylar ve IŞİD’in saldırıları akabinde YPG’den yeni bir mezar yeri istedi. Ayrıca güçlerimizden bu süreçte destek istediler. Bu destek yalnızca mezar yeri ve operasyon süreci için geçerliydi. Operasyonu değerlendirecek olursak, AKP bunu seçimlere giderken propaganda amaçlı kullandı. Bu onların bir propaganda tarzı. Çok başarılı operasyon dediler ama öyle değil. Kendi ordularına ve seçmenlerine moral olsun diye öyle diyorlar. AKP yola çıktığından beri böyle yapıyor bu işleri zaten. Düne kadar terörist dediği bir toplamdan yardım istediler. Bu, bizim başarımızdır; bizim çelişkimiz değil. Bu Türkiye devletinin ise çelişkisidir.

Süleyman Şah’ın yeni türbe yeri Kobanê sınırlarında mı?

Evet, buraya 22 kilometre uzaklıkta. Türkiye devleti, Rojava sınırında olduğunu söylüyor ama sınırda değil bizim topraklarımız içerisinde. Biz yer gösterdik. Oraya bir yer yaptık. Mezarın bulunduğu Aşme köyünün yarısı sınırımız içerisinde yarısı dışında ama mezar, sınırımız içerisinde. Orası Kobanê toprağıdır.

Türkiye’de Suriyeli muhaliflerin “eğit-donat” kapsamında eğitilmesi gündemde. Ne düşünüyorsunuz?

Evet, haberimiz oldu. Bu koalisyon ve Türkiye arasında yapılan anlaşmanın çıktısıdır. Ilımlı muhaliflerin eğitilmesi özgür, demokratik Suriye içinse seviniriz.