BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Üç paşayı güdemiyorsun" sözleri nedeniyle hakkında hukuki süreç başlatılmasına, "Bu katliamın sorumluları ortaya çıkartılıp ‘katliamcı’ olarak yargılansın, ben de bu suçu işlediğimi kabul edip cezama razı olacağım" diye tepki gösterdi.

 

BDP’li Kışanak partisinin son grup toplantısında Uludere olayıyla ilgili istihbarat tartışmasını eleştirmiş, "Üç paşayı güdemiyorsun, halkı kandırarak güdeceğini zannediyorsun" demişti. Genelkurmay Başkanlığı bu sözleri "esefle karşıladıklarını" belirterek hukuki sürecin başlatıldığını duyurdu.

 

TSK’nın açıklamasını değerlendiren Kışanak, "Benim Başbakan’a hitaben söylediğim sözler hakaret içermiyor. Başbakan’ın ’üç koyunu güdemiyor’ diyerek halkı koyun yerine koyması suç olmuyor da Başbakan’ın idaresi altında, onun direktifleri ile hakaret eden askeri yetkililerle ilgili bir söz niye hakaret oluyor. Ben orada herhangi bir şahsı kastetmedim. Uludere katliamıyla ilgili bir değerlendirme yaptım" dedi.

 

Uludere olayındaki istihbarat tartışmalar üzerine bu konuşmayı yaptığını belirten Kışanak, "Başbakan’ı ‘istihbarat vardı vurduk’ diyerek yanıltanlar kimse, ortaya çıksın ya da bu işi birlikte tezgahladılarsa onu söylesinler. Bu katliamın sorumluları kimse ortaya çıksın, onlar ‘katliamcı’ olarak yargılansın, ben de o zaman bu suçu kabul edip cezama razı olacağım" dedi.

 

Kamu vicdanının sürecin ortaya çıkartılması için söylenmiş bu sözleri hakaret olarak kabul etmeyeceğini savunan Kışanak, küçültme, hakaret amacı ile değil vahim bir katliamın sorumlularının ortaya çıkartılması için söylenmiş bir söz olduğunu söyledi.