BDP Genel Merkezi'nin Hakkari Yüksekova'da Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in öldürülmesinin protesto edilmesi yönündeki kararı üzerine BDP İl Örgütü'nün yaptığı açıklamaya polis saldırdı.

BDP'nin il binası önünden Koşuyolu Parkı'na yapacağı yürüyüş nedeniyle, binanın etrafı polis tarafından sarıldı. Polis, engellemelerine rağmen kitle bina önünde toplandı. Yürüyüşe izin verilmemesi kitle tarafından protesto edildi. Yapılan görüşmelerin ardından, binlerce kişi, Mehmet Reşit ve Veysel İşbilir'in fotoğraflarının olduğu, "Gever'de katledilenlerin hesabını Amed halkı soracak" yazılı pankartı ve Öcalan posterinin olduğu bayraklarla yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca "Şehid namırın", "Bıji serok Apo", "Be serok jiyan nabe" sloganlarını atan kitlenin önü, Öcalan flamaları gerekçe gösterilerek kesildi. Burada da yapılan görüşmelerden sonuç alınmaması üzerine Bayramoğlu Caddesi'nde basın açıklaması yapıldı.

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Yüksekova'da Mehmet Reşit ve Veysel İşbilir'in tamamen yasal bir eyleme katıldıkları için polis kurşunuyla öldürüldüğünü belirterek, "Olayın yaşandığı günden bu yana büyük bir çarpıtmayla karşı karşıyayız" dedi.

'PROVAKASYON MEZARLARIN TAHRİP EDİLMESİDİR'

Kışanak, özellikle de iktidar çevrelerinin bu olayı başka yerlere çekmeye çalıştığını vurgulayarak, "Demokratik bir eylemde iki sivil insan yaşamını yitirmiştir. Hükmet iki yurttaşımızı katleden polisleri açığa çıkarmak yerine katilleri koruyarak olayın provokasyon oluğunu söylüyor. Eğer ortada bir provokasyon varsa o da mezarlara yapılan saldırıdır. Devlet provokasyon arıyorsa onları çıkarsın" diye kaydetti.

'JİTEMİN OKULU VAR KENDİSİ YOK'

Kışanak, şöyle devam etti: "Bu ülkede İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun resmi internet sitesinde JİTEM okulunun adresi vardır. Ama yargı yirmi yıldır bu JİTEM'i bulup ortaya çıkaramıyor, hükümet bulup ortaya çıkaramıyor. Provokatörü arıyorsunuz işte adresi. Bunun üstünü örterek provokatörleri açığa çıkaramazsınız. Bugün burada da demokratik taleplerimizi haykırmak için toplanmış bulunuyoruz. Katilleri açığa çıkarmadıkları gibi tepkileri bastırmak için polisleri buraya yığıyorlar. Kınıyoruz, kabul etmiyoruz provokasyonu boşa çıkarmak için halkımızı örgütlenmeye çağırıyoruz.”

Kışanak, halka şöyle seslendi: "Provokasyonları engellemenin yolu sesini çıkarmaktır, sokaklara dökülmektir, mücadele etmektir, örgütlü duruşunu ortaya koymaktır. Biz bunu başaracağız, halk olarak provokatörlere karşı, JİTEM'e karşı dimdik ayakta durarak barışı haykıracağız."

'ÇÖZÜM KONUSUNDAKİ SAMİMİYETİNE NASIL İNANALIM'

Başbakan'ın açıklamalarına da değinen Kışanak, "Başbakan orada burada 'konuşursam yer yerinden oynar' diyor. Vakti zamanında Mehmet Ağar'da bu tarz açıklamalarda bulunmuştu. Konuşun, susmayın, bu halka gerçekleri açıklayın. Yeter artık Türk ve Kürt halklarının sırtında tepindiğiniz, yeter artık bu halkın sırtından iktidarınızı sürdürmeye çalıştığınız. Her iktidar nimetini eline geçiren, bunu sürekli kılmak için derin yapılara, karanlık yapılara, provokatör yapılara teslim oluyor. Onlarla işbirliği yapıyor onlarla birlikte kol kola yürüyor. Konuşursak ortalık yıkılır diyorlar. Niye susuyorsunuz. Ne biçim Başbakansın. Bu ülkede devleti, kamuoyunu sarsacak bilgiler varsa neden gizliyorsun, neden halka açıklamıyorsun? O zaman biz senin çözüm konusundaki yaklaşımına nasıl inanacağız. Gerçekte provokasyonları önlemek istediğine nasıl inanacağız" dedi.

Kışanak, Türkiye halklarına, "Bu karanlık güçlere teslim olmayın, meydan bırakmayın, çıkın sokaklara" çağrısı yaptı.

ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Açıklamanın ardından kitle ile polis arasında yaşanan gerginlik, çatışmaya dönüştü. Polis, kitleye tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale ederken, eylemciler de polisin saldırısına ses bombası ve taşlarla karşılık verdi.

Polisin saldırısı sonucu aralarında ESP Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Karakaya'nın da olduğu çok sayıda kişi yaralandı. Yaralananlar arasında çocuklar da var. Öte yandan atılan taş ve ses bombası sonucu 3 polis de yaralandı.

Ara sokaklarda devam eden çatışmalar sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Polisin attığı gaz bombası bir evde yangına neden oldu. İçeride bulanan çocuklar, halk tarafından kurtarıldı. (ETHA, ANF)