BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, çözüm sürecinde son 1 aydır bazı problemler yaşandığını belirterek, '"Süreç tıkandı. Demek ki bir problem var. Bir hakem lazım. Buna bir 3. göz lazım. Bunun kaçınılmaz olduğu kanıtlanmıştır" dedi.

Kışanak, Berlin'deki Federal Basın Merkezi'ndeki basın toplantısında, Türkiye'de çözüm sürecine ilişkin gelinen aşamada "Ben üzerime düşeni yaptım" diyen hükümetin demokratikleşme konusunda güven artırıcı adımlar atmakta başarılı olmadığını savundu.

Bu nedenle sürecin biraz gerilimli geçtiğini ancak devam ettiğini dile getiren Kışanak, gazetecilerin, akademisyenlerin, sorunun çözümünde rol almak isteyen grupların Abdullah Öcalan'la görüşebilmesi gerektiğini söyledi.

Gültan Kışanak, Avrupa'daki görüşmelerde muhataplarının Türkiye'deki çözüm sürecine nasıl katkı yapabileceklerini sorduğunu aktardı.

“Çözüm sürecinde Avrupa'ya, Batılı ülkelere düşen bu süreci hızlandıracak bir katkı yapmaktır. PKK yasağına son verilmesi, PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkartılması barış için önemli bir katkı olacaktır. Eminim ki Avrupa ülkeleri bu sorunun barış içinde çözülmesine katkı sağlamak istiyor" diyen Kışanak, "Avrupa'nın, Türkiye'yi çözüm konusunda cesaretlendirmek, PKK'yi de silah dışında başka çözüm yollarının olduğuna daha fazla inandırmak için pratik bir adım atmasını istiyoruz" dedi.

“AVRUPA 20 YIL ÖNCEKİ ARGÜMANLARIYLA HAREKET EDEMEZ”

PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını isteyen Kışanak, bu yasağın ömrünü tamamladığına inandıklarını dile getirdi. Kışanak, "Herkesin barış ve demokratik çözüm konusunda çaba sarf ettiği bu ortamda Avrupa 20 yıl önceki argümanlarıyla hareket edemez" diye konuştu. Gültan Kışanak, “Çözüm sürecinde Avrupa'ya, Batılı ülkelere düşen bu süreci hızlandıracak bir katkı yapmaktır. PKK yasağına son verilmesi, terör örgütleri listesinden çıkartılması barış için önemli bir katkı olacaktır” ifadelerini kullandı.


“BATILI BİR ÜLKE SÜRECE GÖZLEMCİ OLARAK DAHİL OLABİLİR”

Gültan Kışanak, çözüm sürecinde gözlemci konusunun da bir yıldır konuşulduğunu, İmralı'da yapılan görüşmelerde bu konunun dile getirildiğini belirterek, "Son bir aydır müzakere sürecinde bazı problemler yaşanıyor. Süreç tıkandı. Demek ki bir problem var. Bir hakem lazım. Buna bir 3. göz lazım. Batılı bir ülke sürece gözlemci olarak dahil olabilir. Bunun kaçınılmaz olduğu kanıtlanmıştır. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için artık müzakerenin mekanizmalarını eksiksiz kurma zamanı geldi diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Gazetecilerin hangi ülkenin taraf olmasını istedikleri sorulması üzerine Kışanak, ''Bu aşamada doğrudan bir devlet adı söyleyemeyiz. Biz bunu istiyoruz. Bunu yapacak bir ülkenin çıkmasını bekliyoruz. Ayrıca bu tür mekanizmalar masanın her iki tarafının oluru ile devreye giriyor. Her iki tarafın kabul edeceği 3. bir taraf lazım'' diye konuştu.

Çözüm süreci stratejisinin birinci aşamasında izleme grubu üzerinde mutabakata varıldığını ve ''Akil İnsanlar'' heyetinin bu anlayışla kurulduğunu ifade eden Kışanak, ''Hükümetin bu mutabakata aykırı olarak heyet çalışmasını kamuoyu çalışması gibi yansıtması süreçte eksiklik yarattı'' ifadelerini kullandı.

Kışanak, batılı ülkelerden birinin sürece dahil edilerek sürecin sağlıklı işleyebilmesi için mekanizmaların eksiksiz kurulabileceğine inandığını kaydetti. PKK'nin geri çekilme sürecini durdurduğunu ancak ateşkesin sürdüğünü ifade eden Kışanak, ''Ateşkesin devam ediyor olması bir fırsattır. Bunu kalıcı bir barışa götürmek için hepimiz katkı sunmalıyız'' diye konuştu.

Gültan Kışanak, muhalefetin de çözüm sürecine destek olması gerektiğini, özellikle CHP'nin Kürt sorunu konusunda daha evrensel siyaset izleyen bir parti haline gelmesi gerektiğini vurguladı. Çözüm sürecinin seçim hesaplarına heba edilmemesini ifade eden Kışanak, seçim sürecinde tansiyonun yükselmeyeceğini sözlerine ekledi.

‘ROJAVA, SURİYE İÇİN BİR MODEL’

Suriye’deki gruplardan PYD’nin geçici özerklik ilanını da değerlendiren Kışanak, “Biz Rojava’daki gelişmeyi, Suriye’nin geleceği için bir model olarak görüyoruz. Bunun desteklenmesi ve büyütülerek demokratik Suriye’nin bu anlayışla yeniden inşa edilmesi lazım” dedi.

Bu arada, daha önce basın toplantısına katılacağı duyurulan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Fransa'daki programlarının uzaması nedeniyle basın toplantısına katılamadığı öğrenildi. (Habertürk, Bugün)