ŞIRNAK - Hükümetin toplu mezarları görmezden gelerek sağır rolü oynadığını söyleyen BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Gittiğimiz her ilde bize toplu mezarların olduğunu ve yerlerini göstermek istediklerini söyleyen insanlarla karşılaşıyoruz. Bu mezarlar konusunda sonsuz bilgi ve belge veriyorlar, ama hiç birine hükümet kulak vermiyor. Bunlar aydınlatılmadan Şırnak nasıl barışır?" dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve beraberindeki heyet, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Orhan Doğan anısına Şırnak Belediyesi'nin düzenlediği Futbol Turnuvası'nın ödül törenine katıldı. Ödül törenin ardından Kışanak ve beraberindeki heyet Şırnaklı iş insanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile Helebigel Restoran'da yemekli bir toplantıda bir araya geldi.

‘ŞIRNAK’TA YAŞATILANLARIN HESABI SORULMALIDIR’

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, “JİTEM’in burada yürüttüğü faaliyetler, o dönem burada görev yapan Mete Sayar'ın faaliyetleri, daha sonra Levent Ersöz'ün faaliyetleri ve şimdi de hançer timinin yapmış oldu faaliyetler biliniyor. Bütün bu yaşananların hesabı sorulmadan toplumsal bir barış sağlanamaz. Boşaltılan köylerin, katledilen canların hesabı sorulmadan demokrasiden ve barıştan söz etmek imkansızdır" dedi.

‘HALKTAN ÖZÜR DİLENMELİ’

Hükümetin toplu mezarlar konusunda sessiz kalmasını sert bir dille eleştiren Kışanak, "Gittiğimiz her ilde bize toplu mezarların olduğunu ve yerlerini göstermek istediklerini söyleyen insanlarla karşılaşıyoruz. Bu kayıplara tanık olan köylüler, o dönemde asker olan korucular tarafından yakınları kaybedilenler bize bu mezarlar konusunda sonsuz bilgi ve belge veriyorlar, ama hiç birine hükümet kulak vermiyor. Sağır rolü oynuyor. Şemdinli olayının savcısına ne olduğunu hepimiz gördük, iyi çocukların üstüne giden ve yaptıklarını ortaya çıkarmak isteyen savcının başına neler geldiğine hepimiz şahit olduk" dedi. Hakikatleri araştırma komisyonunun kurulmasını ve halka yapılanlar için özür dilenmesi gerektiğini dile getiren Kışanak, "AKP hükümeti 8 yıldır iktidarda olmasına rağmen, bunların aydınlatılması için hiçbir şey yapmadı. Gerçeklerin aydınlatılması için yaptığımız bütün girişimleri reddetti" dedi.

"Halk demokratik özerklik ile kendi anadilinde kendi kendini yönetmek istiyor" diyen Kışanak, "Mecliste verdiğimiz bütün önergeleri reddediyorlar. Bunlar olmadan Şırnak nasıl barışacak Cizre nasıl barışacak Nusaybin nasıl barışacak" diye sordu.

‘HÜKÜMETİN BİR ÇÖZÜM PROJESİ YOK’

Konuşmaların ardından gazetecilerin hükümetin açılımına ilişkin bir soruya Kışanak şöyle cevap verdi: "Neyin açılımı oldu, tutuklanmanın mı baskıların mı yada muhalif olan herkesin bir baskı ve ceza kıskacına alınmasına mı, emekçilerin coplanması öğrencilerin yerde sürüklenmesi açılımı mı? Bu hükümetin bir çözüm projesi yok baskı projesi var."

Arap yarım adasındaki gelişmelere de değinen Kışanak "Partimiz her zaman demokratik yapıları desteklemiştir. Ortadoğu'nun daha demokratik olması için gerekli adımların atılması gerekiyor. Mısır ve Tunus'ta toplumsal muhalefet ciddi bir değişim istiyor. Halkın değişim isteğine cevap olunması gerekiyor" dedi.