Siirt'te "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü" sloganıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamasına 50 bini aşkın kişi katıldı.

Buradaki kutlamaya BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ile kentteki STK temsilcileri ve çok sayıda konuk katıldı. Kutlamada Newroz ateşi Gültan Kışanak ve Selim Sadak tarafından yakıldı.

'KÜRT HALKI GEREKİRSE NEWROZ ATEŞİNİ BEDENİYLE YAKAR'

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, halkın Newroz'unu kutlayarak, kitleye karanfiller attı. Kışanak burada yaptığı konuşmada, "Kürt halkı gerekirse Newroz ateşini bedeniyle yakar. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan Kürt sorununun demokratik çözümü için yeni bir süreç başlattı. Kadınlar, gençler, alanı dolduran sizler mücadele ederek bu süreci kazandınız. Her gün eylem yaptınız, direndiniz, alanlara çıkarak 'Bijî Serok Apo' dediniz. İşte bugün gelişen bu yeni süreç sizlerin eseridir" dedi.

'EĞER MÜZEKERE VE DİYALOG SÜRECİ BAŞLADIYSA CEZEVLERİNİN KAPISI DA AÇILACAK'

Kışanak, "Yarın Amed Newroz'unda Sayın Öcalan güçlü bir çağrıyla çözümün yol haritasını sunacak. Ey akan kanı durdurmak isteyenler, işte Kürt halkı meydanlarda tarihin en kalabalık Newroz kutlamalarıyla biz çözümden, barıştan yanayız diyor. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan yarın bir kez daha bunu tüm dünyaya gösterecek. Diyecek ki biz onurlu bir yaşam istiyoruz. Herkes bunun için üstüne düşeni yapsın. İşte Sayın Öcalan böylesine tarihi bir çözüm iradesini ortaya koymuştur. Kürt halkı bizlerde güçlü bir direnişle savaş isteyenlerin karşısına dikilmeliyiz. Öcalan şahsında bütün Kürt halkı, Türkiye halkları kazanacaktır" şeklinde konuştu.

"Eğer müzakere ve diyalog süreci başladıysa cezaevlerin de kapısı açılacak, bu siyasi soykırım operasyonları da duracak," diyen Kışanak şöyle konuştu:

"Bu süreç demokratik siyaset süreci, bu süreç demokratik kurtuluş sürecidir. Bu süreci halkımıza emanet, kadınlara, Berivanlara, Agitlere, Beritanlara, Mazlumlara emanet ediyoruz. Dün Urfa'da idik bu sloganı öyle bir haykırdılar ki dediler Öcalan bizim hemşerimiz dediler bu slogan en çok bize yakışıyor. Şimdi siz Urfa ile yarışmaya var mısınız? O zaman sizlerden bu sloganı çok güçlü bir şekilde duymak istiyoruz. Yıllarca mücadelesini verdiğimiz bu sloganı duymak istiyoruz."

'BU SES ANKARA'YA İMRALI'YA GİTTİ'

Kışanak'ın bu sözlerinin ardından ise dakikalarca "Bijî Serok Apo" sloganı atıldı. Kışanak da "Bu ses Ankara'ya gitti İmralı'ya da gitti. Adresine ulaştı," dedi.

Çözüm sürecini bozmak isteyenlerin olduğunu söyleyen Kışanak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "kararlıyım, sonuna kadar bu süreci yürüteceğim" sözlerini hatırlatarak, "Biz de buradan onlara seslenmek istiyoruz, kararlılığınızı pratikte de gösterin. Provokasyonlara karşı çıkın Paris katliamını aydınlatın. Botan'da binlerce insan toplu mezarlara defnedildi. Analarımızın başucunda ağlayacağı dua edeceği bir mezar taşı bile yok. Analar yıllarca evlatlarının kemiklerini aradılar. Gelin hakikatleri araştırma komisyonu kuralım provokasyonları o zaman boşa çıkarırız" diye konuştu.

Kışanak'ın konuşmasının ardından sahne alan Ferhat Tunç ve Zelal Gökçe seslendirdiği parçalar eşliğinde çekilen halayla Newroz kutlaması sona erdi. (ANF)