BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Kürt sorunu çözülmediği sürece çatışma riskinin her zaman bulunduğunu, potansiyel olarak bugünkü pozisyonu birilerinin provoke edebileceğini söyledi.

Kışanak, yurt dışında uydu aracılığı ile yayın yapan Sterk TV'nin stüdyo konuğu olurken, hükümetin üzerinde çalıştığı demokratikleşme paketinden kendilerini şaşırtacak bir sürpriz beklemediklerini anlattı.

Gültan Kışanak, AK Parti Hükümeti'nin, temel başarısının her zaman kendisinde olmayanı satmayı başarması olduğunu ifade ederken, Hükümet 1 kamyon konuşur, içinden 1 kilo bir şey çıkmaz. Medyanın gücünü kullanma, kamuoyu oluşturma konusunda gerçekten hakkını teslim etmek gerek; bu konuda başarılı bir iktidardır” dedi.

Kürtler'in dillerini sınırsız, engelsiz kullanmak istediklerini belirten BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, şöyle konuştu:

“Şu anda Kürtler'in talepleri içerisindeki ana dil konusunda hiç kimse karşı çıkmıyor. En karşı çıkanlar bile bunun peyder pey yapılmasını söylüyor. Sadece Başbakan ve Kemal Kılıçdaroğlu, 'Dilinizi konuşamazsınız' diyor. Bize reva görülen çocuklarımıza her sabah 'Türküm, doğruyum' dedirtmek, dillerini unutturmak, başka bir dili öğretmek. Çocuklarımız bunu hak etmiyor. Herkes ana dil konusunda tavır almalı, okul boykotlarına katılmalı, bunun süreç ve hükümet üzerinde büyük etkisi olacaktır.”

Kışanak, yeniden çatışma riski görüp-görmediği sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kürt sorunu çözülmediği sürece çatışma riski her zaman var. Bunun için özel bir bilgiye, duyuma sahip olmak gerekmiyor. Bu doğası gereği böyledir. Kürt sorununun kendisi zaten çatışma üretmiştir. Yani Kürtler'in haklarını, özgürlüklerini gasp ettikleri için Kürtler de buna itiraz etmiştir. Bu itiraz çatışma doğurmuştur. Kürtler hak ve özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyeceklerine göre, Kürt sorunu çözülmediği sürece her zaman çatışma riski vardır. 'Pratik olarak savaşın yeniden başlama riski var mıdır' diye sorarsanız Bu konu elinde silah bulunduran tarafların doğrudan karar vereceği bir durumdur. Potansiyel olarak bu pozisyonu birileri provoke edebilir. Heronlar 24 saat dolaşıyor, yer yer askeri operasyonlar olduğunu duyuyoruz. Çözümsüzlük kendi başına bir provokatif tutumdur. Çatışmadan kaçmanın tek yolu vardır; çözüm üretmek. (Habertürk)