Siirt Fıstık ve Doğa İle Buluşma Festivali'nde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Hükümet tarafından hazırlanan "Demokratikleşme paketi" içinin boş olduğunu bildiklerini belirterek, ''Bu paketten çıkacak tek şey kundırdır" dedi. 

Siirt Belediyesi tarafından "Demokratik çözüm için kültürler Botan doğasında buluşuyor" şiarıyla düzenlenen 4. Siirt Fıstık ve Doğa İle Buluşma Festivali etkinliklerinin birinci günü dün akşam Kızlar Tepesi İtfaiye alanında verilen resepsiyon ve Siirt Üniversitesi karşısında bulunan alanda verilen açılış konseri ile devam etti. Kürtçe, Arapça, Lazca ve Türkçe şarkıların söylendiği konsere, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, ilçe belediye başkanları ile STK temsilcilerinin yanı sıra binlerce kişi katıldı.

Verilen resepsiyonun ardından gerçekleştirilen konserde konuşan BDP Siirt İl Başkanı Mehmet Ata İnan, Rojava'da devam eden halk direnişine değinerek, "Bugün Rojava halkı onurlu bir mücadele vermektedir. Ancak El-Nusra ve El Kaide Türk devletinin desteğiyle Rojava halkına saldırılmaktadır. Kürt halkı her zaman kendi halkına sahip çıkmıştır. Bundan sonrada çıkacaktır" dedi.

ANADİLDE EĞİTİM

Belediye Başkanı Selim Sadak ise, Başbakan'ın her konuşmasında "Tek dil" vurgusu yaptığını belirterek, Siirt'te 4 dilde şarkıların söylendiğini ve bunun ise bir zenginlik olduğunu dile getirdi. Herkesin kendi anadilinde eğitim başta olmak üzere her alanda özgürce kullanımın yolunun açılması gerektiğini aktaran Sadak, yasal düzenlemelerin yapılmasını gerektiğini söyledi.

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da, bu coğrafyada yaşayan bütün halkların özgür olmasını sağlamak için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından bir sürecin başlatıldığı, ancak hükümetin üstüne düşen görevi yerine getirmediğini belirterek, "Sürekli bir oyalama politikasını yürütüyor. 11 yıldır iktidarda olan AKP hükümeti fırsat yaratılmasına rağmen hiçbir fırsatı değerlendirmedi. Ancak 9 aydır başlatılan barış sürecinde Kürt halkı üstüne düşen görevi yerine getirdi" dedi.

'PAKETTEN ÇIKACAK TEK ŞEY KUNDIRDIR'

Hükümet tarafından hazırlanan "Demokratikleşme paketine" değinen Kışanak, şunları aktardı: "4 aydır demokratikleşme paketini açıklaması beklenen Başbakan Tayyip Erdoğan her defasında erteliyor. Çünkü bu paketin boş olduğunu kendiside bildiği için erteliyor. Biz Kürt halkı olarak bu pakettin içinin boş olduğunu biliyoruz. Bu paketten çıkacak tek şey kundırdır" diye konuştu.

'ÖCALAN'IN HÜKÜMETE VERDİĞİ SON ŞANSTIR'

Abdullah Öcalan'ın bu sürecin devam etmesi için hükümete öneride bulunduğunu, ancak şimdiye kadar hükümetten bir cevap gelmediğinin altını çizen Kışanak, "Sayın Öcalan 'bu hükümete verdiğim son şanstır eğer hükümet görevini yerine getirmese, hükümeti Kürt halkına teslim edeceğim' dedi. Kürt halkı hükümete cevap vermeye hazırdır ve üstüne düşen görevi layığıyla yerine getirecektir" dedi.

Kan, gözyaşının olmadığı bir ülke ve gelecek istediklerini söyleyen Kışanak, Kürt halkının AKP hükümetinden bir şey beklemediğini ve bu kazanılan hakların Kürt halkının verdiği mücadele sonucunda elde edildiğini söyledi.

Rojava'da yaşanan çete saldırılarına değinen Kışanak, "Bugün Hatay Valisi'ne bir genelge gelmiş genelgede Çeçenistan ve başka ülkelerden gelen çetecilerin otellerde ağırlanması ve onlara gerekli yardımın yapılması gerektiği belirtiliyordu. Bu zihniyet çetecilere silah verip Rojava halkının üzerine gönderiliyor. Ama kendi halkına bir çuval un bile vermiyor" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından konser sanatçı Nevzat Turan (Çahhor), Argeş û Berfin, Koma Naweyebn Ro, Ferqin ve Niyazi Koyuncu'nun verdiği müzik dinletisi ile devam etti. (ANF)