BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, partisinin grup toplantısında konuştu. Kışanak, konuşmasında Paris’te PKK'nin kurucularından Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in suikast sonucu öldürülmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kışanak, "Paris’te herkesin gözünün önünde olan bir mekana giren katiller 3 Kürt kadınını katlettiler. 3 kadın politik aktivistlerdi. Halklarının özgürlük mücadelesine katkı sunmak istiyorlardı. Kadın mücadelesine inanmış 3 sivil savunmasız kadındılar. Bu katliamı yapanları ve arkasındaki güçlerine lanetliyor ve kınıyoruz. Onlar aslında o gün Sakine, Fidan ve Leyla’yı katlederek özgürlük mücadelesi verenlere gözdağı vermek istediler" dedi.

Kışanak, suikastın Kürt sorununda yaşanan sürece denk gelmesinin vahameti arttırdığını belirterek, barış çabalarının katledilmek istendiğini ancak bunun başarılamayacağını söyledi.

"BARIŞA İNANANLAR CENAZE TÖRENİNE KATILMALI"

Kışanak, "Bu 3 arkadaşımızı ölüm hiç yakışmadı. Siz ölümsüzleştiniz. Sizi sonsuzluğa uğurlayacağız. Çarşamba günü Amed’de olacaksınız. Halkımız sizi bağrına basacak. Perşembe günü görkemli bir tören ile sizi saygı ile selamlayacağız. Cuma günü Sakine’yi Dersim’de Fidan’ı Elbistan’da Leyla’yı da Mersin’de toprağa vereceğiz" dedi.

Kışanak, kendisine "İnsanım" diyen herkesin törene katılmasını isteyerek, "Barışa ve çözüme inananlar cenaze törenlerine katılarak görevini yapmalı. Sürece inanan ve devam etmesini isteyen herkes o gün orada olmalı. Kadın özgürlüğüne inanan herkes o gün bu 3 güzel kadın ile birlikte olmalı" dedi.

"SİZE, SAMİMİYET TESTİNDEN GEÇMEK İÇİN BİR SINAV"

"Katliam önlenebilirdi ama önlenilemedi," diyen Kışanak, "Herkes provokasyon dedi göz göre göre cinayet işlendi. O zaman çokça söylediğiniz samimiyet testinden geçmek için işte size fırsat. Gerekli saygıyı gösterin ve acıyı paylaşın. Madem görüşmelere yönelik saldırıydı, o zaman Perşembe günü tüm Türkiye tek yürek olmalı. Bu güçlere cevap vermelidir. Cenaze törenlerine katılabilenler katılmalı, katılamayanlar da bulundukları yerde bu duruş içinde olmalıdır," dedi.

ÇELİK'İN AÇIKLAMALARI

Hüseyin Çelik’in açıklamalarına dadikkati çeken Kışanak, Çelik'in açıklamalarının sürece hiçbir katkı yapmadığını söyledi ve "Peşin hüküm veren bir söylem olmuştur. Bu doğru değildir. Biz kimseyi peşinen mahkum etmiyor ve tek başına adres göstermiyoruz. Biz katillerin bulunmasını istiyoruz. Ama kimse bunu söylerken bunu biçimlendirmeye kalkışmasın. Uluslararası güçler varsa Türkiye ile Fransa’nın birçok anlaşması var el ele verip bunu da çıkarabilirler" diye konuştu.

İMRALI'DA ÖCALAN'LA YAPILAN GÖRÜŞMELER

İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan ile başlatılan görüşmeleri geç kalmış, doğru bir süreç olarak gördüklerini belirten Kışanak, görüşmelere 'Örgüt ile istihbarat görüşmesi' şeklinde yaklaşanların, sorunun çözümüne yönelik kudreti gösteremeyeceğini söyledi.

Kışanak şöyle konuştu:

"Diyarbakır’daki işkencecileri mahkum edeceksek, birlikte bir geleceği inşa etmek için kararlı ve sabırlı durmak lazım. Bu sorunu çözen kahraman olur. Kim çözüme katkı yaparsa halklar onun arkasında durur. ‘Çözüme giden oy kaybeder’ tezi çözmeyelim demektir. Daha dün markette yanıma bir Türk kardeşim geldi ve herkesin sorumluluğunu yapması gerektiğini söyledi. Aynı şeyi Başbakan ve hükümetin de göstermesi lazım. Bu toprakların artık özgürlüğe ve barışa ihtiyacı var. Böyle düşünürsek barış gelir." (anf)