BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, 2013 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde partisi adına yaptığı konuşmada, kısa dönemde bir ekonomik kriz patlak vermese de 2012 yılı verilerinin, Türkiye ekonomisinin ciddi bir durgunluğa doğru hızla yol aldığını gösterdiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin geçen yılın üçüncü çeyreğinden beri reel anlamda hiç büyümediğini ifade eden Kışanak, ''Yıllardır uygulanan emekçi düşmanı düşük ücret politikaları, kitlesel işsizlik ve bireysel tüketici kredileri artık sürdürülemez boyutlara ulaştı'' dedi.

Kışanak, gelir dağılımındaki adaletsizlik ve bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkının giderek arttığına da dikkati çekti.  

"2013 BÜTÇESİ SIRTINI HALKLARA VE EMEKÇİLERE DÖNMÜŞTÜR"

Bölgesel kalkınma grafiklerinin ''tam bir ayrımcılık belgesi gibi durduğunu'' söyleyen Kışanak, insanların temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamlar nedeniyle hayat pahalılığı altında ezildiğini söyleyerek, ''2013 Merkezi Yönetim Bütçesi yüzünü egemenlere, sırtını halklara ve emekçilere dönmüş bir savaş ve kriz bütçesidir'' dedi.

Bütçede, işçinin, köylünün, emeklinin, yoksulun, kadının, çocuğun, gencin, bir bütün olarak toplumsal alanın büyük bir bölümünün dışlandığını belirten Kışanak, ''Bu bütçeden yoksula, emekçiye, kadına, Kürtlere, hayır gelmez. Bu bütçe bir mali disiplin, yani kemer sıkma bütçesidir. Yani toplumun çok büyük bir kısmı için sosyal harcamaların kısılması, daha düşük maaş ve ücretler, vergilerin artması, yoksulluk ve işsizliğin artması ve küçük işletmelerin batması demektir'' diye konuştu.

"2013 BÜTÇESİ BİR SAVAŞ BÜTÇESİDİR"

''2013 bütçesi bir savaş bütçesidir, zira kaynaklarının önemli bir bölümü iç ve dış güvenlik adı altında bu işlev için ayrılmıştır'' ifadesini kullanan Kışanak, bütçenin gelirleri yönünden de son derece adaletsiz olduğunu belirtti.

''Verdiğimiz vergiler bize savaş politikası, ölüm, zulüm olarak geri dönüyor. 2013 bütçesi sorun giderici, demokratikleşme, insan haklarına duyarlı, kısaca insan odaklı bir bütçelemeden oldukça uzaktır'' diyen Kışanak şöyle konuştu:

"Hükümetin 'Sen vergiyi ver, gerisine karışma, ben istediğim yere harcarım' dediğini belirterek "Hesabını vermediğiniz, halktan aldığınız her kuruş haraçtır. Yolda yürürken bile birisi karşınıza çıkıp "bir şarap parası "diyerek para istiyor. İstediği parayla şarap alacağını söylüyor. Siz aldığınız parayı nereye harcadığınızı söylemiyorsunuz. 'Ben yaptım oldu' anlayışı, saltanat anlayışıdır."

"BÜTÇEDE KADININ ADI YOK"

Kışanak, Sayıştay raporlarının TBMM'ye gönderilmemesiyle ilgili, ''Ortada bir denetimsizlik varsa bunun nedeni AKP'dir'' diye konuştu. Kışanak, bütçede ''kadının adının olmadığını'' da belirtti.

"İSTİKRARLI ARTAN TEK ŞEY ÖRTÜLÜ ÖDENEK"

Örtülü ödeneğin AKP hükümetleri döneminde istikrarlı bir şekilde artış gösterdiğine dikkat çeken Kışanak, "Hakkını yemeyelim grafiği yükselen bir şey var. Bu grafikte örtülü ödeneğin grafiğidir. İstikrarlı şekilde artan tek şey vardır, örtülü ödenektir. Örtülü ödenek rutin dışına çıkmaktır. AKP döneminde gördük ki rutin dışına çıkmak düzenli şekilde artmıştır. Bu da bu ülkenin barışına, demokrasisine yapılmış en büyük kötülüktür" diye konuştu.

"ANADİLDE EĞİTİM ASİMİLASYONUN KENDİSİDİR"

Anadilinde eğitim hakkına karşı çıkmanın ''asimilasyonun kendisi olduğunu'' savunan Kışanak, ''Kimse 'hem asimilasyondan vazgeçtik hem de anadilde eğitime karşıyız diyemez'' dedi.

"TÜRKİYE HER AN BÖLGESEL SAVAŞA SÜRÜKLENEBİLİR"

Kışanak, Türkiye'nin Suriye politikasını da eleştirerek, ''Esad'ı savunmak gibi bir durumumuz asla söz konusu olamaz," dedi ve Suriye'de olanlardan hükümetin de sorumlu olduğunu söyledi. Kışanak, ''Türkiye her an bölgesel bir savaşın içerisinde kendini bulabilir'' diye de belirtti.

KCK OPERASYONLARI

KCK adı altında yapılan operasyonlara da değinen Kışanak, 4 yıldır kesintisiz bir şekilde demokratik siyaseti engellemek için siyasi darbe operasyonunun yürütüldüğünü ve KCK operasyonları kapsamında gözaltına alınanlar arasında Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın da bulunduğunu hatırlattı.

Gözaltılara ilişkin fotoğraf gösteren Kışanak, ''Bu fotoğraf Türkiye'de demokratik siyasete vurulan kelepçenin fotoğrafıdır ve bu kelepçe hala sökülmemiştir'' dedi.

DOKUNULMAZLIKLAR

Dokunulmazlıklar üzerinden bir tartışma yürütüldüğünü de dile getiren Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bugünlerde bizim dokunulmazlığımız üzerinden yeniden Kürtlerin demokratik siyasetteki alanını daraltmaya yönelik bir tartışma var. Hodri meydan; dokunulmazlığın da ötesinde bir şey öneriyoruz; gelin halkın vekilleri geri çağırma yetkisini sağlayan yasal düzenlemeyi yapalım. Halkımıza hesap vermeye hazırız. Yarın bu düzenlemeyi yapalım, gidelim seçmenimize soralım; istiyorlarsa değil dokunulmazlık hemen milletvekilliğini bırakalım, halkımız kimi istiyorsa onu seçsin, ona temsiliyet görevi versin.

Uludere'de 34 sivil köylünün hesabını vermeden BDP'nin dokunulmazlığını tartışmaya açmak, tam bir aymazlıktır.''

ERDOĞAN KIŞANAK KONUŞURKEN DİNLEMEDİ

BDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Twitter hesabından, 2013 Yılı Bütçe Görüşmesinde BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak konuşmaya başlayınca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Kurul'u terk ettiğini duyurdu.

Buldan, Erdoğan'ın Kışanak'ın konuşması bitince de geri döndüğünü yazdı.

Buldan tweet'inde şunları yazdı: "Sn Gultan Kışanak konuşma yaparken Başbakan genel kuruldan çıktı. Konuşma bitti Başbakan tekrar Genel Kurula geldi."