"Statüko" ve "vasiyet rejimine" sıkı sıkıya yapışarak marjinalleştiği yönünde iddialar olan, bu konuda özellikle eski Genel Başkanı Süleyman Soylu ve Aydın Menderes tarafından eleştirilen  Demokrat Parti (DP), Genel Başkanı'nı seçeceği 10. Olağan Büyük Kongresi'ni bugün topluyor. Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda saat 10.00'da başlayacak kongrenin en önemli gündem maddesini Genel Başkan seçimi oluşturacak.

Genel Başkan seçiminin ardından kongrede Genel İdare Kurulu (GİK) yeniden belirlenecek. Şu an 60 olan GİK asıl üye sayısı, tüzük uyarınca 50'ye düşürülecek, 25 de yedek üye belirlenecek. Kongrede Merkez Karar Kurulu 70 asıl ve 20 yedek üyeleri ile Yüksek Haysiyet Divanı 21 asıl ve 5 yedek üyelerinin seçimi de yapılacak. DP 10. Olağan Büyük Kongresi'nde bin 325 delege oy kullanacak. Kongre gündemi bir günde tamamlanamadığı takdirde seçimlere 16 Ocak'ta devam edilecek.

DP Genel Başkanlığı için şu ana kadar 8 isim adaylığını açıklamıştı.

- DP Gençlik Kolları Kurucu Genel Başkanı Adnan Dağıstanlı

- DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal

- Eski bakanlardan ve parti üyesi Namık Kemal Zeybek

- Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon

- Eski Genel İdare Kurulu üyesi Samet Ocakoğlu

- Eski bakanlardan Rıfat Serdaroğlu

- Eski DP İstanbul İl Başkanı Tekin Enerem

- DP Genel Başkanvekili Salih Uzun

Daha önce adları adaylar arasında geçen İlhan Kesici, Tansu Çiller ve Hüsamettin Cindoruk aday olmayacaklarını açıkladılar.

Ancak, örgütte güçlü olan Cindoruk her ana aday olabilir, ya da desteklediği iddia edilen Adnan Dağıstanlı seçimden galip çıkabilir deniliyordu. Son dakika bilgisi olarak Cindoruk da adaylığını açıkladı. Ancak bugün sabah tekrar adaylığını geri çekti. Böylece DP içindeki kazan iyice kaynamaya başladı...

ZEYBEK VE DAĞISTANLI YARIŞI OLABİLİR

Gözlemlere göre şu durumda Namık Kemal Zeybek ve Adnan Dağıstanlı'nın daha şanslı olduğu, yarışın ikisi arasında geçeceği konuşuluyor.

Demokrat Parti kulislerindeki tansiyon, kongre öncesinde zirve yapmış durumda. Şimdi gözler kongrede...