CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, IKBY’nin bağımsızlık referandumu ve Irak tezkeresi ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Habertük’te soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle:

IRAK TEZKERESİ

Tezkerenin önemi ortadan kalkmış değil. İçeriğini bilmeden yorum yapmak mümkün değil. Eski tezkereye evet demiştik. Yarın MGK toplantısı var nasıl bir açıklama yapılacak bilmiyoruz. Tezkereye MGK kararları yansıyabilir. Terör örgütü olarak tanımladıklarımızı ciddi silahlı güçleri var. Hepimizin ortak amacı Türkiye bölgede gücünü korusun, bölgeden olumsuzluk yansımasın.

IKBY REFERANDUMU

Biz Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Irak ve Suriye parçalanmamalı. Referandum daha kanlı bir ortama getirebilir. Barzani'yi sağduyuya çağırıyoruz. O nedenle doğru bulmuyoruz. Hükümetin ne yaptığını kim biliyor. Hükümetin Ortadoğu politikası nedir, şu geldiğimiz hale bakın. Söylenen sözlerin hiçbir ağırlığı yok. Bu iktidarın dış politikası yoktur. Türkiye sadece seyirci kaldı. Ortadoğu'da bu tablo varsa bunun sorumlu bu hükümettir. O bölgeyi kan gölüne kim çevirdi? Suriye meselesinde demek ki birilerinin dolduruşuna geldiler.

Esad'la tatil yaptılar, vizeler kalktı. O dönemde kimse sesini çıkarmadı. Hiçbir sorunumuz yoktu, işadamlarımız iş yapıyorlardı. Bütün bunların tamamını bitirdiler. Yanlış yaptılar. Devleti yöneten insanın dünyanın dengelerini iyi okumak lazım. Bu dengelerin içinden nasıl daha sağlıklı konumlarız diye düşünemezseniz Türkiye'yi bu noktaya getirdiniz.

Yakında Esad'a gidip yalvaracaklar tıpkı Putin'e yaptıkları gibi. Bu ikiyüzlü politika değil midir? Bunların devletten haberi yok. Başımızda bir PKK belaydı. Şimdi FETÖ var, IŞİD var. El Nusra'ya, IŞİD'e kim destek verdi. Bunların eline silah verenleri bilmiyor muyuz? 72 ilden katılım var IŞİD'e. Bunlar oraya ellerini kollarını sallayarak gittiler. Bu hükümet destek verdi, fatura halka kaldı.

Türkiye'ye gelen her yabancı heyete söyledim. AB, Türkiye'ye çifte standart uyguluyor. Diğer ülkelere uyguladıkları standartları uygulamıyorlar. Bunlara rağmen Davutoğlu ve Yıldırım'a çağrıda bulundum,

Kimse yan yana fotoğraf çektirmek istemiyor. Araya bürokratlar geliyor. ABD'nin tavrının doğru bulmuyoruz. Niçin terör örgütlerini silahlandırıyor, Ortadoğu'da yeni bir harita çıkarmak istiyor. Kendi ayağımızla kendi kuyumuzu kazdık. Gözü kapalı Suriye'ye girdiler. TIR'larla silahı ben mi götürdüm?