CHP'de Genel Başkan seçimi yapıldı. Kılıçdaroğlu oy kullanan bin 238 delegenin 990'nın oyunu aldı.

CHP’de 35. Olağan Kurultay bugün tamamlanıyor. Demokrasi, değişim ve kardeşlik temalı kongrede dün tek aday olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geçerli 990 oyun tamamını alarak yeniden Genel Başkan seçildi.

Ancak seçimlerde 248 oy geçersiz çıktı, 37 delege ise oy kullanmadı.  Bu oyların büyük bölümünün Kılıçdaroğlu’na tepki oyları olduğu, hatta bazı oylarda “Kemal Atatürk” yazdığı ifade ediliyor.

KILIÇDAROĞLU YETKİ ALDI

Heyecansız bir havada geçen kongrede üç maddelik de tüzük değişikliği yapıldı. Değiştirilen maddelerin Merkezi Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin sayısını liderin belirlemesi, erken seçim olduğu takdirde yeniden ön seçim yapılmaması ve kontenjandan faydalanan bir ismin bir daha kontenjandan yararlanmaması maddeleri yer alıyor.

 Tüzük değişikliğinin oylanması sırasında kısa süreli oyla tartışmasının dışında kongre sakin geçti, CHP liderinin tek aday olması, konuşmasının heyecan katsayısının düşük olması kongre üyelerini de etkiledi.

CHP lideri konuşurken birçok CHP’li bir sonraki günkü PM seçimlerine odaklanıp kulis yaptı. CHP liderinin konuşması partililer arasında grup konuşmasının biraz uzun olarak yorumlandı.

PM’DE 12 VEKİL YER ALACAK

Genel Başkan seçimi sonrası gözler PM’ye çevrildi.

Gözler bugün yapılacak Parti Meclis ve Yüksek Disiplin Kuru üyelerinin seçimine çevrildi. 60 kişilik PM’ye yaklaşık 600 partili aday oldu. Tüzük değişikliği ile yetki alan CHP liderinin MYK’daki üye sayısını kendisi dahil 12 kişiye düşüreceği belirtiliyor.

Mevcutta 17 genel başkan yardımcısı bulunuyor. CHP liderinin Parti Meclisi’ne ise en fazla 12 vekil almak istediği dile getiriliyor.

Konuşmasını bitiren CHP lideri listeler üzerinde çalışma yaptı. PM’ye aday olmak isteyenler dün gün boyu nabız yokladı. Gece de otellerde kulisler sürdü.

ÇARŞAF LİSTE

Kulislerin ana konularından birisi PM seçimlerinin nasıl yapılacağıydı. Delegeler çarşaf liste isteklerini bir kez daha dile getirdiler. Genel merkezin blok liste istediği kulislerde konuşuldu ama bu yönde divanı önerge gitmeyince Parti Tüzüğü gereği çarşaf liste ile seçimin yapılması kesinleşti. Delegelerin bu konuda çok ısrar ettiği bu nedenle yönetimin geri adım attığı da gün soyu konuşuldu.

HERKES ÇİZİK YİYEBİLİR

Seçim çarşaf liste ile yapılınca CHP liderinin de istediği isimleri belli eden bir anahtar liste çıkaracağı konuşuluyor. Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak yerini koruması muhtemel isimler olarak konuşuluyor.

CHP liderinin Sencer Ayata, Yakup Akkaya, Seyhan Erdoğdu ve Ercan Karakaş dışındaki tüm MYK üyelerine PM listesinde yer vereceği konuşuluyor. Parti Meclisi’nin yüzde 85’nin değişeceği dile getirilirken, delegelerin parti yönetiminden memnun olmadığı, istemedikleri isimlerin listede yer alması durumunda çizik atarak listeden düşürmeye çalışacakları dile getiriliyor.

104 KİŞİLİK ANAHTAR SONRA...

Parti içinde kime sorsanız değişim istediğini, CHP liderinin eski listeyle çıkması halinde delegelerin bu hamleye çizik atarak karşılık vereceği söylüyor. CHP liderinin önce 104 kişilik anahtar liste çıkaracağı, daha sonra da bu 104 kişiyi 52’ye düşürerek asıl çalışmak istediği ekibi açıklayacağı konuşuluyor.

MUHALİFLER TRİBÜNDE OTURDU

Genel Başkanlık için aday adaylığını açıklayan ancak 128 imzayı bulamayınca aday olamayan İzmir milletvekili Mustafa Balbay, yine aday olacağı konuşulan ancak aday olamayan Muharrem İnce ile CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve kurultay salonunda milletvekilleri parti meclisi (PM), merkez yürütme  kurulu (MYK) ve onur kurulu üyelerine ayrılmış yerler varken partililerle birlikte tribünlerde oturması dikkat çekti.

İNCE TARTIŞMASI

Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin, Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme de kurultayda en çok konuşulan konulardan biriydi.

İnce, kendisine PM üyeliği teklif edildiğini kendisinin de kabul etmediğini açıkladı. Ancak genel merkez kaynaklarından, görüşme talebinin İnce’den geldiği ve PM üyeliği önerilmediği iddiası geldi.

İnce ise Twitter’dan, “Kimse bu genel merkez kaynakları, görüşmenin içeriği İstanbul milletvekili Ali Özcan’dan öğrenilebilir” mesajını paylaştı. Özcan da “Benimle ne alakası var, giden Kılıçdaroğlu ile İnce’ye sorun” diyerek konudan rahatsızlığını dile getirdi.

ADAY LİSTESİNDE KİMLER VAR?

İstanbul eski  Milletvekili, Ali Özgündüz, İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ordu Milletvekili Seyit Torun, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Didem Engin, CHP İstanbul İl Sekreterliği görevini yürüten Mehmet Uğur Afacan, İstanbul Milletvekilleri Eren Erdem, Eski vekil Çetin Soysal, İstanbul delegesi Cem Cengiz Yılmaz da parti için önemli projeleri olduğunu vurgulayıp PM’ye aday oldu. Dursun Çiçek,  Öztürk Yılmaz, Ali Öztunç da PM’ye aday. 2 sendikacı ve bir tanınmış hukukçunun da PM’ye gireceği konuşuluyor. Eski Musul Konsolosu Öztürk Yılmaz’ın MYK’da Genel Başkan Yardımcısı olacağı dile getiriliyor.

ATİLLA TAŞ DA ADAY

Geçen aylarda CHP’ye üye olan şarkıcı Atilla Taş da CHP PM’ye aday olduğunu açıkladı. Adaylığını duyuran Taş, delegelerden destek istedi. Çarşaf liste olmasının kendisi için avantaj olduğunu söyledi. (Radikal)