CHP lideri Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın bugün yapılacak yemin törenine katılmayacağını belirterek, “Anayasayı açıkça çiğneyen birisi nasıl yemin edecek? Yalan yere yemin edecek, ben buna tanıklık etmeyeceğim” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yapacağı yemin törenine katılmayacağını belirterek, “Anayasayı açıkça çiğneyen birisi nasıl yemin edecek? Yalan yere yemin edecek, ben buna tanıklık etmeyeceğim” dedi.

Kılıçdaroğlu, belediye meclis üyeleri toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“İlk kez halk oylamasıyla cumhurbaşkanı seçildi. Milletin iradesinin başımızın üstünde yeri var. Milletimiz kimi seçerse elbette ki kabulümüzdür. Milletin namusu olan anayasa darbecilerden korumak, hukuk devleti yasalarına tecavüz ettirmemek benim temel görevimdir. Anayasamıza göre cumhurbaşkanı devletin başıdır ve tarafsızdır. Milletin namusu dediğimiz anayasa söylüyor bunu. Cumhurbaşkanı seçilenin partisiyle ilişiği kesilir ve vekilliği sona erer.

“Seçilmiş cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi lazım. Bu olsaydı elbette saygıda kusur etmeyecektik. Bu milletin haysiyetine açıkça saldırı düzenlendi. Ben cumhurbaşkanı seçildim, ben başbakanım denildi. Bu anlayışı kabul etmiyorum. ‘Alo Fatih’ olayı vardı biliyorsunuz. Aynı olay şimdi devlette yaşandı. Anayasa der ki yargı kararları kesindir. Sen telefon ediyorsun o yargıyı yayınlamayın diyorsun. Bu zihniyette birinin cumhurbaşkanı koltuğuna oturması Türkiye için züldür.

‘ERDOĞAN DİYOR Kİ ‘KURALLAR BANA İŞLEMEZ’

“Recep Tayyip Erdoğan bilerek ve isteyerek anayasayı çiğnedi. Tarafsız olmayacağını defalarca söyledi. Ben tarafsız değilim diyor. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da hep Adalet ve Kalkınma Partisi’nin başkanı olarak davrandı. Bunlar devletin namus ve şerefine açık saldırıdır. Erdoğan diyor ki ‘kurallar bana işlemez’ Biz de diyoruz CHP olarak diyoruz ki kimse hukukun ve kanunların üzerinde değiliz.

“Ben teamülleri kaldırıyorum dedi. Onun hangi teamülleri kaldırıldığı ne getirildiğini çok iyi biliyoruz. Bu beyefendi sayesinde hala ve helal birbirine karıştırıldı. Erdoğan benim hakkımda çok sayıda dava açtı. O sanıyor ki ben geri adım atacağım. Sen kim oluyor sun ki ben senin önünde geri adım atacağım.

‘BENİM HAKKIMDA DAVA AÇTI’

“Erdoğan benim hakkımda çok sayıda dava açtı. Benim geri adım atacağımı sanıyor. Sen kim oluyorsun ki ben senin önünde geri adım atacağım. Benim hakkımda davalar açtın. Senden tek sayfalık dilekçe bekliyorum. İsviçre’ye yazı yazacaksın. ‘Benim ve çocuklarımın İsviçre bankalarında hesabım olmadığını bildirin’ diyeceksin. Diyorsa ben dilekçe yazamıyorum, ben yazarım. Avukat parası bulamazsa ben vereceğim.

“Kendisine çağrı yapmıştım. Aynı çağrıyı bir kez daha yapıyorum. Benim davamda onlarca dilekçe yazdın sayfalarca yazı yazdın. Senden tek sayfalık bir dilekçe istiyorum. İsviçre’ye tek bir sayfa dilekçe yazacaksın.

‘YALAN YERE YEMİN EDECEK’

“Anayasaya sadakat yemini edecek. Anayasayı açıkça çiğneyen birisi nasıl yemin edecek? Yalan yere yemin edecek ben buna tanıklık etmeyeceğim. Bu benim tarihe karşı sorumluluğumdur. Her dönem darbelere karşı olduk. Anayasaya sadakat göstermeyeceksin, bizden saygı isteyeceksin. Hadi canım, yok öyle bir şey. Bu statükoyu yok edeceğiz.

GEZİ EYLEMLERİ

“Gezi eylemlerinde bedel ödeyenler bu ülkenin onurdur, onlarla hep gurur duyacağız. Biz zalime boyun eğmeyiz, kitabımızda öyle bir şey yoktur. Gezi’de hayatını kaybedenlere tekrar rahmet diliyorum.”