CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’li vekillerin tutuklanması, Dolmabahçe mutabakatı ve hükümetin CHP’ye yönelik eleştirilerine dair açıklamalarda bulundu.

HDP’ye yapılan operasyona değinen Kılıçdaroğlu, “Bu tutuklanan vekiller Kandil uzantısı diyorlar. Kandil'e siz göndermediniz mi? İmralı'ya Hükümetin gözetimi altında gitmediler mi? Bu kadar yüzsüzlüğü ben hayatımda ilk kez görüyorum.'Seçimle gelen seçimle gider' diye bir cümle kullandım. Havuz medyası ve onların ekibi 'Sen bunu nasıl söylersin' dediler. 'Seçimle gelen darbe ile gider' mi diyelim.” İfadelerini kullandı.

Partisinin grup toplantısına katılan Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satırbaşları şöyle:

Normalde bizim bugün ekonomiyi, tarımı, işsizliği, çocukları, eğitimi, sanatı konuşmamız lazım. Ama bunların hiçbirinden söz etmiyoruz. Dolar almış başını gidiyor, 6 milyon işsizimiz var söz etmiyoruz. Hepimizin kafasında bir şey var, 'Ne olacak bu ülkenin hali' diye... Bu kaygı topluma yerleşmiş, görüşü ne olursa olsun.

Çünkü bugüne dair ve geleceğe dair güveni yok. Asla umutsuz olma kardeşim. Ne olursa olsun bil ki bu ülkenin birliğini savunan, vatanını ve bayrağını savunan CHP var. Başbakan, 'Başkanlık gelmezse Türkiye bölünür' diyor. Bu lafı eden kişi başbakanlık koltuğunda oturamaz. Bunu söyleyen bölücülerin taşeronluğuna soyunmuştur. Koltuğuna sahip çıkacaksın, yetkilerine sahip çıkacaksın. Yetkilerini başkalarına kullandırmayacaksın.

Türkiye dünyadan izole oluyor. Peki biz Cumhuriyet'i niye kurduk demokrasiyi niye geliştiriyoruz? Eğitime, bilime neden önem veriyoruz uygar bir dünyanın parçası olmak için. Ama bugün Türkiye bu dünyanın dışında. Kuzey Kore'ye benziyoruz gittikçe. BM de aynı kaygıyı taşıyor. 'Türkiye'deki gelişmelerden endişe duyuyoruz' diyor.

Biz de olmasak bunları anlatacak kimse yok. BM bu kaygıyı hangi gerekçe ile dile getiriyor? Çünkü kendilerini BM'ye ihbar ettiler. Türkiye Cumhuriyetinin BM'de temsilcisi 'Adil yargılama yapmayacağız' diyor. 'İşkence yapacağız' diyor. Böyle bir tablo Türkiye'ye yakışmıyor. Biz bunu söyledik diye bizi eleştiriyorlar.

HAPİSHANELERDEKİ HAK İHLALLERİ

Hapishaneler, 2002'de 60 bin kişi vardı. Şimdi tam dört kat artmış. 10 kişilik koğuşta 30 kişi kalıyor. İnsanlar sırayla yatıyor. Binlerce suçsuz insan var hapiste. Sorgusuz sualsiz atılıyorlar. 241'e çıktı gazeteci sayısı. Dünyada en çok gazeteci hapseden ülke Türkiye. Dönüp millete diyeceğiz ki 'Bizde demokrasi var' kimse inanmaz. Erbaş, erler hapiste. Öğrenciler hapiste. Ben zulme mi karşı çıkacağım, mazluma mı karşı çıkacağım? Zulmün karşısında susan dilsiz şeytandır. Türkiye'yi bu hale iktidardakiler getirdi. Üç terör örgütüne destek vererek, yardım ve yataklık yaparak getirdiler.

‘SEÇİMLE GELEN SEÇİMLE GİDER’ AÇIKLAMASI

'Seçimle gelen seçimle gider' diye bir cümle kullandım. Havuz medyası ve onların ekibi 'Sen bunu nasıl söylersin' dediler. 'Seçimle gelen darbe ile gider' mi diyelim. Demokrasilerde ana kural, seçimle gelenin seçimle gitmesi. Ama seçimle gelen, 'Ben hukukun üstündeyim, her istediğimi yaparım' diyemez. 'Ben savcıya, hakime gitmem, ifade vermem' diyemez. Gidecekti, ifadesini verecek, savunmasını yapacaktı. Hiç kimsenin yargılamanın dışındadır diye bir ayrıcalığı yoktur.

‘KANDİL'E, İMRALI'YA SİZ GÖNDERMEDİNİZ Mİ?’

Bu tutuklanan vekiller Kandil uzantısı diyorlar. Kandil'e siz göndermediniz mi? İmralı'ya Hükümetin gözetimi altında gitmediler mi? Bu kadar yüzsüzlüğü ben hayatımda ilk kez görüyorum. 2010'da dönemin başbakanı 'PKK ile görüşüyorsunuz' dediğimiz zaman 'PKK ile görüşmedik, görüştüğümüzü söyleyen şerefsizdir' dedi. 2012'de 'PKK ile görüşeni ben gönderdim' dedi. İmralı ve Kandil arasında da mekik dokudu bu arkadaşlar. Oslo'da masayı biz mi kurduk? Bunları görevlendiren kimdi?

‘HESABINI VERECEKSİNİZ’

Dolmabahçe mutabakatındaki masada kim vardı? Bunlar CHP milletvekili mi? Önce bunun hesabını vereceksiniz siz. Habur'da ayaklarına kim mahkeme gönderdi? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti'ni bir terör örgütüne muhatap kıldılar. PKK saldırdı. Bir er hayatını kaybetti. Sizi PKK kucaklıyor, bize PKK saldırı düzenliyor. İçtiğiniz su ayrı gitmiyor.