Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin yönetilemediğini, şu anda ciddi bir yönetim sorunu olduğunu belirterek, “Bir rüzgara kapılmış gibi bir yerlere sürükleniyoruz” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Çalışma ve Değerlendirme Toplantıları’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Siyasi iktidarın sorumluluk almadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Anayasa’nın 112. maddesi başbakanı tanımlarken ‘görev’ ve ‘siyasi sorumluluk’ diyor. Görev var, başbakan var, siyasi sorumlu kim? Bir ülkeyi sağlıklı yönetiyorsanız hem görevinizi yapacaksınız hem de aksadığı zaman siyasi sorumluluğu üstleneceksiniz” ifadelerini kullandı.

‘6 AYDA 234 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ’

Ankara’da olan bombalı saldırılarda 234 yurttaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Savaş içinde olmayan hiçbir ülke bu kadar derin bir travmayı yaşamamıştır. 234 kişi son 6 ayda hayatını kaybeder ancak hiçbir kimse siyasi sorumluluğu üstlenmez. Kim bunun siyasi sorumlusu? Birisinin çıkıp bu siyasi sorumluluğu üstlenmesi lazım.

“Açıp anayasayı bakıyoruz başbakan ve bakanların sorumluluğu var. Peki sorumluluğu üstlenen var mı? Hiç kimse üstlenmiyor. (10 Ekim’deki) Ankara saldırısında 3 bakan televizyonların önüne çıktı. Gülerek, hiçbir sorumluluk almadan açıklamalar yaptılar. Bir yönetici sorumluluk üstlenmiyorsa orada sorun var demektir” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE PAKİSTANLAŞMA SÜRECİNE GİRDİ’

Türkiye’nin Ortadoğu bataklığına saplandığını ifade eden Kılıçdaroğlu şöyle konuştu; “Bugün yönetenler Türkiye’nin yakın tarihini de bilmiyorlar. Mustafa Kemal Atatürk’ün, İsmet İnönü’nün birer Osmanlı paşası olarak Ortadoğu’da cephelerde neler yaptıklarını emin olun bilmiyorlar.

 Filistin’de, Yemen’de, Suriye’de hangi olaylar ve sorunlarla karşı karşıya geldiklerini açıp okumuyorlar. Suriye bir dönemin Afganistan’ına dönüştü. Afganistan’ın etkisi olarak Pakistan ortaya çıktı.

Bütün terör örgütlerinin yuvası Pakistan olmaya başladı. Biz uyardık; eğer siz Türkiye’yi Pakistan haline getirmek istemiyorsanız, Suriye’yi Afganistan haline getirmeyeceksiniz.

Suriye hepimizin gözleri önünde Afganistan’a dönüştü. Bütün cihatçı gruplar hepsi orada. Oraya iktidarın kol kanat germesiyle Türkiye üzerinden oraya gittiler. Türkiye Pakistanlaşma sürecine girdi.

70 ilden IŞİD’e militan devşiriliyor. Nasıl oldu bu? İşte bunun için Türkiye yönetilmiyor diyoruz. Her türlü ajanın cirit attığı bir ülke konumuna geldik.

Düne kadar bize diyorlardı ki, ‘Biz bölgenin en güçlü ülkesiyiz, Kimse gücümüzü test etmeye kalkmasın, biz gereğini yaparız.’ Öyle bir konuma geldi ki, Ortadoğu’daki kabile reisleri bile Türkiye’ye kafa vurmaya başladılar. Yüreğimizi acıtan da işte bu tablodur” ifadelerini kullandı.