CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu; "Ta en başından beri Suriye politikasının yanlış olduğunu söyledik. Bize dediler ki siz Esad'çısınız. Akan kan yetmedi mi Şimdi sıra Mehmetçiğin mi kanına geldi" dedi.

Kılıçdaroğlu ayrıca CHP'nin koalisyon ile ilgili ilkelerini de açıklayarak bunların; "Doğrudan vatandaşın sorununa kilitlenmek... Kısır siyasi tartışmalardan uzak durmak... Hiçbir vatandaşı ötekileştirmemek'' olduğunu dile getirdi.

İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

Bakınız Suriye konusu gündemde duruyor. Ta en başından beri Suriye politikasının yanlış olduğunu söyledik. Bize dediler ki siz Esadçısınız. Ama bugün emin olun iktidarda olanlar dahil kendi hatalarını artık kabul eder hale geldiler. 2 milyonun üstünde Suriyeli göçmenimiz var. Birinci bedeli bu. İkinci bedeli de terördür. Reyhanlı'da Niğde'de... Bu Suriyelilerin nerede olduğunu kimse bilmiyor. Kimse ne iş yaptıklarını, kaç kişi olduklarını bilmiyor. Şimdi de acaba Suriye'ye girelim mi girmeyelim mi? Sayın Davutoğlu'na yine seslenmek isterim, senin adına başkaları konuşmamalı. Sen konuşacaksın ki senin başkan olduğun anlaşılsın. Bunlar doğru değil. Suriye'ye hangi gerekçe ile gireceğiz. Akan kan yetmedi mi? Şimdi sıra Mehmetçiğin mi kanına geldi?

YENİ BİR YOL HARİTASI

Dış politika milli olmak zorundadır. Yeni bir yol haritası çıkarmak zorundayız. Koalisyon konusunda da seçimlerde izlediğimiz stratejiyi izleyeceğiz. Koalisyon konusunda seçimlerde izleyeceğimiz stratejimizi izleyeceğiz. Doğrudan vatandaşın sorununa kilitlenmek... Kısır siyasi tartışmalardan uzak durmak... Hiçbir vatandaşı ötekileştirmemek. Kendilerine bize geldiklerinde de söyleyeceğiz. Hiç kimseyi yok saymıyoruz. Bütün vatandaşlarımızın oylarını değerli kabul ediyoruz. Demokrasiye inanıyoruz

KİM KİMİNLE KOALİSYON YAPACAK?

Kim kiminle koalisyon yapacak tartışmaları var. Bunları da bir kenara bıraktık, bunlar eski siyasi anlayıştır dedik. Elbette partiler bir araya gelecek. İlkelerden yola çıkalım dedik, kimin kiminle koalisyon yapacağı değil hangi ilkeler içinde koalisyon yapılacağıdır dedik. Bu çerçevede ilkelerimizi belirledik

İlk ilkemiz hukukun üstünlüğü. 12 Eylül darbe hukukundan Türkiye'nin arınması lazım. Yüzde 10 seçim barajını darbeciler getirdi. İkinci ilkemiz siyasi ahlak yasası. Siyaseti kirlilikten arındırmamız lazım. Siyasetçi cebine yakınlarına değil, ülkesi ve halkına çalışacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI

Bu ülkenin cumhurbaşkanı anayasal sınırlar içerisine çekilmek zorundadır. Cumhurbaşkanlarının örtülü ödenek kullanma hakkı yoktur, çünkü devlette çift başlık olmaz, bunu asla kabul etmiyoruz. Yeniden, sağlıktı, tutarlı, barış eksenli bir politikayı savunuyoruz. Mısır ile Libya ile bütün Ortadoğu ile ilişkilerimizi düzeltmek zorundayız. Gençleri potansiyel suçlu olarak gören bir siyasi anlayışı asla kabul etmiyoruz.

Yasakçı bir devlet anlayışını kabul etmiyoruz. Güçlü ve etik değerleri yüksek bir medya istiyoruz. Vergi denetimi, siyasi sopa olarak iktidarın elinde olmamalıdır, denetim objektif yapılmalıdır. Kesin hesap komisyonu kuracağız. Paraların nereye harcandığının hesabını onlar soracak. Başkanı da ana muhalefetin başkanı olacak. Özgürlükçü, demokratik bir anayasa ilkemiz var. 60 madde üzerinde uzlaşma sağlandı. Eminim 4 siyasi parti uzlaşır ve güzel bir anayasayı TBMM'ye getiririz. Hiçbir yolsuzluk dosyası asla kapanmayacak. Eğer kapatılırsa parlamento güven kaybeder. Her parti ilkelerini ortaya koysun, ilkeleri yakın olan oturup koalisyonu konuşsun.