CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Dersim konusunda Başbakan’ın özür dilemesinin yeterli olmayacağını söyledi. Devlet arşivlerinin de açılmasını isteyen Kılıçdaroğlu, “Sürgün edilenlerin toprakları geri verilsin” dedi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dersim konusunda açıklamalarda bulundu.

 

Kemal Kılıçdaroğlu, kısaca şunları söyledi:

 

“Niçin Türkiye Cumhuriyeti belgelerini açıklamıyorsunuz? Verdiğimiz öneri daha önce AKP tarafından reddedildi. 2002’de teklif ettik. Tarihle yüzleşmenin samimi olması gerekir. Daha sonra ben Başbakan’ın özür dilemesini istedim. ‘Ben özür dilemem’ dedi. Neyse, dün özür diledi. Ama özür dilemek yetmez. Açıkladığı belgeler kamuoyunun bilmediği belgeler değil. Ben o kitabı 1970’lerde kütüphanede okudum.

 

Özür yetmez, devletin arşivlerini açacaksın. Niye devletin arşivlerini açmıyorsun? 12 Eylül’de devrimciler ve ülkücüler acılar çekti. O acıları sömürdüler. Dersim acılarını sömürerek başka amaçlar peşindeler. Devlet arşivlerini açarlarsa geçmişimizle yüzleşiriz.

 

Devletin arşivini açmak da tam yetmez. Dersim sürgünlerinin arşivlerini de açmak lazım. Ben o defterleri istedim, vermediler. 'Arşiv yok' diyor. Arşiv var, o arşivleri açacaksın! Sürgün edilen ailelerin topraklarını geri vereceksin. Hasan Hüseyin Korkmazgil'in 'Acıyı Bal Eyledik' isimli bir şiir kitabı var. Dersimli acıyı bal eyledi, acısını AKP’ye sömürtmez.

 

Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Aziz Nesin ve Necip Fazıl Kısakürek’le ilgili arşivleri de açalım.

 

Dersim’in arşivleri açıklasın. Sanatçılar ciddi işkenceler çekti, bunlarla ilgili arşivler açıklansın. Sürgüne gönderilenlere topraklar geri verilsin."

 

DEVLET ADINA ÖZÜR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında, Dersim olaylarıyla ilgili bazı belgeler açıklamıştı.

 

O yıllarda yaşanan katliama dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Devlet adına özür dilemek gerekirse özür diliyorum" demişti.