CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da yapılacak referandum için partisinin başlattığı kampanya kapsamında düzenlenen ilk il miting programına katılmak üzere Amasya'ya geldi. Kılıçdaroğlu, kent girişinde vatandaşlar ve partililer tarafından karşılandı.

Yavuz Selim Meydanı'nda düzenlenen mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Mitigde konuşan Kılıçdaroğlu, Amasya genelgesinden alıntılar yaptı. “Milletin istiklalini, milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ifadesini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Şu anda bu meydanda her partiden insanımız var. Her partiden insana gönül borcumuz var. Her partiden kardeşime sesleniyorum. Anayasa hepimizin canını ve malını güvence altına alan bir anayasa olmalıdır. O anayasa hepimizin anayasası olmalıdır.

Benim gibi düşünmeyen insanın da anayasası olmalıdır. Anayasa bir uzlaşma belgesi olmalıdır. O nedenle sandığa giderken, ister sağcı olalım ister solcu ister ortacı ister doğuda yaşayayalım ister batıda, ister güneyde ister kuzeyde. İstersek yaşam tarzımız farklı olabilir, kimliklerimiz inançlarımız farklı olabilir ama biz bir arada huzur içinde yaşamak istiyoruz. Kutuplaşmak, kavga etmek değil bir arada yaşamak istiyoruz. Anayasa bize bu güvenceleri sağlamalı” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında annelere seslenen Kılıçdaroğlu, “Siz freni olmayan bir otobüse çocuklarınızı bindirir misiniz. Siz nereye gittiği belli olmayan bir trene çocuklarınızı bindirir misiniz? Bu getirilmek istenen sistemin freni yoktur, çünkü hesap vereni yoktur. Bir apartman düşünün. Apartmanda bir yönetim kurulu vardır aidatları veririz. Bir de onu denetim kurulu vardır. Ödediğimiz aidatlar doğru harcanıyor mu harcanmıyor mu onu denetlerler. Bu sistemde parayı veriyoruz ama denetim sıfır, denetim yok. Apartmanı bile denetliyoruz koskoca Türkiye Cumhuriyeti denetim dışında kalıyor. Vebalı, günahı ağırdır bunun” dedi.

Getirilmek istenen sistemde bir kişiye yetki verildiğini belirten Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Bu sistemin asıl tehlikesi nerede onu size anlatayım. Bütün yetkiyi bir kişiye verdik. Devleti yeniden yapılandırıyor. İstediği kişileri atıyabiliyor. Eğer bu bir kişiyi bir devlet kandırırsa, bir grup kandırırsa, bir kişi kandırırsa 24 saatte Türkiye Cumhuriyeti'ni ele geçirir. Bir daha söylüyorum. Bu sistemde bir kişiyi başkanı ikna etitğiniz zaman Türkiye Cumhuriyeti'ni en geç 24 saat içinde ele geçirebilirsiniz. Hiçbir mekanizması yoktur. Hani diyorlar ya FETÖ. devleti ele geçirmek için ne kadar çalıştı. 30, 35 yıldır çalışıyor diyorlar. 30, 35 yıla gerek yok bir kişiyi kandıracaksın, bir kişiyi ikna edeceksin devleti zaten ele geçiriyorsun. Ama şimdi biz bütün yetkileri bir kişiye veriyoruz. Teklik Allah'a mahsustur. Beşer şaşar insanoğlu hata yapar.”