Diyarbakır Belediyesi Eş BaşkanlarıGültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasına ilişkin değerlenedirmelerde bulunan CHP Genal Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir seçimle gelenin seçimle gitmesi demokasi kuralıdır. Seçimle gelenler hukukle verilen görevi yapmaları gerekir” dedi.  

Başkanlık sistemi konusunda eleştirilerini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi ateşe atmak istiyorlarsa, siyaseten de bölünme noktasına taşımak istiyorlarsa 'evet' oyu verebilirler. Türkiye'nin bölünmesi söz konusu olabilir. Siyasal yapı tamamen değişecek. Sorun Türkiye'nin bekaası sorunudur" dedi.

“SEÇİM BARAJI YÜZDE 1'E DÜŞÜRÜLMELİ”

12 Eylül döneminde çıkan yasaları tam demokrasi bağlamında ele alıp düzenlememiz gerekiyor. Yüzde 10 seçim barajı var, dünyada örneği yok. Asker yüzde 10 seçim barajını HDP Meclis'e girmesin diye yaptı. Şimdi HDP giriyor. Ama diğer partiler giremiyor.

Milli irade diyorsanız, buna izin vermeniz gerekiyor. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı parlamentoya gelsin. Parlamenter sisteme darbe vuran birinci nokta budur. İkincisi darbe döneminde çıkan yasalar. Sayın Davutoğlu beni ziyaret ettiğinde şu örneği verdim: 'Basın hürdür.' Basın şimdi hür mü? Anayasa böyle diyor da basın üzerindeki baskı nereden kaynaklanıyor, 12 Eylül döneminde çıkan yasalardan kaynaklanıyor. 

“MİLLETVEKİLİ SEÇİMİNDE ÖNSEÇİM ŞARTI GETİRİLMELİ”

 TBMM Başkanı'na bir mektup yazdık. Biz kendi görüşlerimizi aktardım. Anayasa değişikliği evet ve Türkiye'nin tam demokrasiye ihtiyacı vardır, diye. Lider sultasının kalkmadığı bir yerde parlamento, milletvekilleri özgür iradelerini kullanamıyorlar. Milletvekillerinin özgür iradelerini yerine getirmesi için önseçim getirilmeli.

Türkiye'deki bütün STK'ları davet ettik, Ankara'da güçlü bir parlamenter sistem için neler yapılmalıdır diye 16 maddede anlattık. Bizim kadar açık ve net bu konuya yaklaşan ikinci bir parti yok. 

KILIÇDAROĞLU, DARBENİN BAŞINDAKİ İSMİ AÇIKLADI

Türkiye bilinerek ve bilinçli bir şekilde darbe ortamına hazırlanmıştır. Mehmet Dişli TSK'da görevini tamamlamadan Genelkurmay Merkez'e getirilmiştir, siyasi iradeyle. Sonra terfi eder ve kıtaya gitmesi lazım, sırf karargahta kalsın diye o dairede tutulur. Mehmet Dişli'yi Genelkurmay karargahında tutan irade, darbeye ortam hazırlayan siyasi iradedir. Darbe yargılamalarının televizyondan canlı verilmesi lazım. Mağdurlar var, mağdurları sonuna kadar savunacağım.
 
'SEÇİMLE GELEN SEÇİMLE GİTMELİ'

(Diyarbakır Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınması)  Bir seçimle gelenin seçimle gitmesi demokasi kuralıdır. Seçimle gelenler hukukle verilen görevi yapmaları gerekir. (29 Ekim kutlamaları) Atatürkçü Düşünce Derneği'nin düzenlediği resepsiyona katılacağım. (Tüzük kurultayı) Bu bizim iç işimiz, seyircisiz yapacağız. Delegeler seçimli olsun derlerse seçimli de yaparız. Tarih belirlemedik.