CHP’li Belediyelerin bir araya geldiği “Kentine Güvenen Kentler Buluşması” programına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı “İki tane ayyaş” açıklamasıyla ilgili sorusuna yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu, “Bu açıklamayı yapan kişinin ruh sağlığı yerinde değil. Ne demek 'iki ayyaş yasa getirdi kabul edildi' böyle bir şey söylenebilir mi? Bir parlamentere veya bu konuda teklif getirene, bilmiyoruz tabi kim olduğunu. Böyle bir ifade kullanılabilir mi? Ben ne diyordum, ‘Recep Tayyip Erdoğan demokrat değil, diktatördür’ diye. Şimdi kendisine çağrı yapıyorum, o iki ayyaş kim? Çıkıp açıklamazsan namertsin sen. Çıkıp açıklamazsan halkına ihanet ediyorsun sen. Sen parlamentoyu kendi yan organın gibi göremezsin. Kim o iki ayyaş? Çıkıp açıklaması lazım, densizlik yapmasın. Adam gibi adamsa oturup görüşlerini açıklasın. İnsanları, geçmişi karalamasın. Geçmişi karalayarak Türkiye geleceğe umutla bakamaz. Başbakanın önce bunu bilmesi lazım. Densizlik yaptı. Ne söylediğini, ne konuştuğunu bilmiyor. Türkiye'nin başına bela olmaya başladı. 52 insan hayatını kaybetti Reyhanlı'da, sorumluluğu almıyor üstüne. Uygar bir ülkede olsaydı bir saat bile koltukta oturamazdı. O koltuktan ayrılması lazım. Oradan ayrılacak ki Türkiye huzura kavuşsun. Hatay'ı kan gölüne çevirdi. Türkiye'yi kan gölüne çevirecek bu gidişle. Bu bir bölücüdür, tarihiyle barışık değildir” diye konuştu.

‘KÖPRÜNÜN ADI RECEP TAYYİP ERDOĞAN OLSUN’

CNR Fuar Merkezi'nde ise “Sosyal Demokrat Belediyeler Proje ve Hizmet Fuarı”nın açılışında konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, 3. köprü projesi ve Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara değinerek hükümeti eleştirdi.

Kılıçdaroğlu, "Bu köprünün adını Recep Tayyip Erdoğan köprüsü koysunlar. Bunu kendisi de istiyor, ben de onay veriyorum. Olsun ki bugün yarın hatta yüzyıl sonra o köprüyü gören herkes orman düşmanı olan kişinin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu görsün. Bir zamanlar burası ormandı, burayı Recep Tayyip Erdoğan diye birisi kesti diye konuşacaklar. Kazıklı Voyvoda gibi Recep Tayyip Erdoğan'ın adı utanç tarihine kayıtlı olsun" diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet'in sözünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, "İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet şöyle diyor; Bir ağaç kesenin başını keserim. Siz İstanbul'un ormanını talan ediyorsunuz binlerce ağacı kesiyorsunuz" dedi.

"Köprüler yollar elbette uygarlığın göstergesidir" diyen Kılıçdaroğlu, "Ben yaptım oldu mantığıyla bu iş yürümez. Eğer boğaza geçiş yapılacaksa 3 tane tüp geçit yapılabilir. Bunlar tüp geçit istemediler illa ormanı keselim dediler. Neden çünkü akıl yok. Dünya kültür mirasının ortasına kazma vurdular. Dediler ki buraya tüp geçit yapacağız. Uzmanlar uyardı, yapmayın dediler. Ama onlar dedilerki yapacağız. Kısa bir mesafe. 10 yıl geçti bitiremediler" ifadesini kullandı.

İSTANBULLULARA ‘GEZİ PARKI’ TEŞEKKÜRÜ

Taksim Gezi Parkı'nda yaşananları da eleştiren Kılıçdaroğlu, "Taksim'de Gezi Parkına AVM yapmak ancak düşünemeyen insanların öngörüsüdür. Vatandaş, 'Taksim bizimdir' diyor Taksim'e sahip çıkıyor, ranta sahip çıkanlar polis gücüyle onları oradan kovmaya çalışıyor. Taksim'de Gezi Parkına sahip çıkan bütün İstanbullulara yürekten şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.