Son dönemlerde yeniden gündeme gelen erken seçim tartışmalarına ve HDP ile ittifak yapılıp yapılmayacağına ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan açıklama geldi.
 
BBC Türkçe'den Selin Girit'in sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

HDP'YLE İTTİFAK OLUR MU?

*Bu yıl erken seçim bekliyor musunuz?

Ben örgütlere yarın seçim olacakmış gibi çalışın talimatı verdim. Erken seçim olabilir. Davutoğlu erken seçim istemek ihanettir diyor. Ne kadar güvenilir bu sözlere bilemiyoruz. Eğer seçim olursa, şu an görünen tablo o ki HDP seçim barajı altında kalabilir deniliyor. Öyle bir tabloyla karşı karşıya kalınırsa seçime gidilirken, HDP’yle bir ittifak olur mu?

Hayır.

*Neden?

Biz CHP olarak bağımsız, kendi kimliğimizle seçimlere girmek istiyoruz.

*Peki HDP’nin barajın altında kaldığı bir parlamento nasıl bir tablo oluşturacak?

Bizim görüşümüz darbe hukukunun Türkiye’den kaldırılması, yüzde 10 barajının ya 3-5 gibi makul bir düzeye indirilmesi ya da tamamen kaldırılması. CHP olarak biz defalarca ifade ettik, yüzde 1 oy alan partinin dahi parlamentoda temsilcisi olması gerekir. Parlamento olarak biz bunu yapabilirsek o zaman milli irade parlamentoya sağlıklı bir şekilde yansıyacaktır. Ama görünen tablo AKP seçim barajının indirilmesi konusnda adım atacağız dedi ama gelmedi. Gelirse destek veririz, çok mutlu oluruz.

*CHP yüzde 25 bandında tıkanmış kalmış görünüyor. Oylarınızı arttırmanız gerekmiyor mu?

Gerekiyor tabii.

*Nasıl olacak?

Çalışacağız. Daha fazla çalışacağız.

Selin Girit'in Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı röportajın tamamını şuradan okuyabilirsiniz.