Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin Adana mitinginde konuştu.

Kılıçdaroğlu, aralarında Mursi ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişi için Mısır mahkemeleri tarafından idam kararı verilmesine tepki göstererek, "Siyasi idamlar hiçbir zaman topluma yarar getirmemiştir. Toplumu kucaklamak, barışı ve huzuru sağlamak idamlardan geçmiyor" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

13 yıllık bir kredi açtık. 13 yıl 13 yıldır ülkeyi yönetiyorlar. O zaman şu soruları kendimize soracağız. 13 yılda bu ülkenin hangi sorunun çözdüler. Yuh çekmeyin. İşsizlik sorununu çözdüler mi? Memur hayatından memnun mu? Hortumcular hayatından memnun mu?

Bu meydan gösteriyor ki haramilerin iktidarını alaşağı etmek bizim görevimizdir. Adana binlerce çocuğumuz gencimiz işsiz. Çocuklarımızı geçirdiğinizi KPSS sınavına girdi. Ama sınavdan size bir şey düşmedi. Buna izin verecek misiniz? O zaman hep beraber sandığa gideceğiz. Sen benim çocuğuma iş yok dedin ben de oy yok dedim.

Çoluk çocuğunun nafakasını sağlamak isterler çiftçiler istihdam yaratırlar. Son 10 yılda, iki Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor. Niçin ekilmiyor. Çünkü çitfçi zarar ediyorum diyor. Borçlarımı ödeyemiyorum diyor. Bu tablo bizim kaldıracağımız bir tablo değildir. Hollanda dedim Ankara’dakiler rahatsız oldu. 120 milyar dolarlık tarım ürünü satıyorlar. Konya’dan küçük bir devlet. Koskoca Türkiye yıllık tarım ürünü ihracatı 18 milyar dolar. Koskoca Türkiye 18 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor. Şunu kendimize soracağız neyimiz eksik. İnsanımız mı eksik? Güneşimiz mi eksik? Her şey var. Eksik olan namuslu, ahlaklı, siyaset.

Bir ülkede siyasi vatandaşı değil cebini düşünürse halk yoksullaşır. 2002 Türkiye nüfusunun yüzde 1’i yüzde 39’una sahip. Yıl 2014 12 yıl sonra Türkiye nüfusunun yüzde 1’i 54.3’üne sahip. Refah tavnada bir avuç insanda toplandı. 13 yılda geldiğimiz nokta. 17 milyon yoksulumuz var. Açtığımız kredi değerlendirilmedi. Beklentimiz olmadı. Ben onlar gibi 10 yıl değil ben sizden Türkiye’den sadece ve sadece 4 yıl için yetki istiyorum.

Dört yılda hiçbir çocuk yatacağa aç girmeyecek. Ailenin geliri 500 lira mı 220 lirasını devlet verecek. Sosyal devleti yeniden kuracağız. Sosyal devleti güçlendireceğiz. Herkesin işi herkesin aşı olacak. Hedefimiz kardeşçe yaşayacağımız bir Türkiye. Her ailenin güvencesi olacak. Kulu kula muhtaç olmaktan çıkaracağım.

ASGARİ ÜCRET

Asgari ücret 949 lira. 1000 lira diyorlar ya. 949 lira dedim ki asgari ücreti 1500 liraya çıkaracağız. Çok büyük bedel değil. Asgari ücreti 1500 lira yapmak. Beş kişi bir simit bir çay yese geriye kalıyor 49 lira. Ayda 14 bin lira alan beylerin vicdanına sesleniyorum. Onlar halkı unuttular. Onlar sadece ve sadece ceplerini düşünüyorlar. Onların siyaset anlayışında sadece ve sadece yandaş var.

Biz bilinçli bir yurttaş olarak açtığımız kredinin karşılığını almayan yurttaşlar olarak ne ezen ne ezilen insanca hakça bir düzen diyorduk. Hedefimiz de o zaten. Hedefimiz de ne ezen ne ezdiren.

Ben Samsun’dan açlıktan ölen Kübra bebeği unutmadım. Ben Konya’da camı kırık diye zatürreden ölen Ayaz bebeği unutmadım. Onlar bizim çocuğumuz. Onun için gittiğim her yerde söylüyorum. CHP iktidarında her eve huzur getireceğiz.

1.5 LİRADAN VERECEĞİZ

Koro halinde bağırıyorlar parayı nereden bulacaksın. Eski alışkanlıkları depreştirmeyeceğiz diyorlar. Sevgili Adanalılar ben maliyeciyim devlet nasıl yönetilir bilirim. Harcamalar nasıl yapılır bilirim. Sizlerin oylarıyla CHP iktidar olduğunda bunlara bir kurs açacağım. Öğreteceğim onlara. Bakınız petrol dışarıdan geliyor doğrudur kâr konuyor istasyona gidiyor doğrudur. Peki fiyat ne 1.21 kuruş. Biz 1.5 liradan vereceğiz. Kim zarar edecek hortumcular zarar edecek. 1.5 liradan vereceğiz dedim.

Bir gerçeği bilmenizi isterim. Benim çocuklarımın yatak odalarında boy boy para kasaları olmayacak. Oğluma sabahın altısında "Paraları sıfırladın mı" demeyeceğim.

TAŞERON İŞÇİLİK

Telaşları oradan, malı götürüyorduk engel oluyor Kılıçdaroğlu. Malı götürmeyeceksin. Onu hortumculara yedirmeyeceğim. İçinizde taşeron işçi var mı bilmiyorum. Dedim ki taşeron işçiliği kaldıracağım. Olmasın böyle bir şey dedik. Ömür boyu asgari ücrete mahkum. Bazıları onun da altında alıyorlar. Dedim olmasın böyle bir şey, çalışıyorsa kadrolu çalışsın kıdem tazminatı hakkı olsun dedim. Ankara’daki beyler de duysunlar. Taşeron parayı alırken sadece işçi ücretini mi alıyor hem karını hem KDV alıyor. Ben ne diyorum o köle tüccarını kaldıracağım diyorum. Kadrolu olsun toplu sözleşme hakkı olsun. Zarar eden var mı? Yok.800 bin taşeron işçisine sesleniyorum. CHP iktidarında hepinize kadro vereceğiz. Hiçbir ayrım yapmayacağız. Çünkü bir kul hakkı yemeyiz. Çünkü bir bu bereketli topraklarda bereket olsun isteriz.

Şimdi geldik sohbete. Bu ülkeyi yaşanacak bir ülke yapacağız. O bunu dedi şu bunu dedi olmayacak. İş üreteceğiz. İstihdam yaratacağız sorunu çözeceğiz. 350 bin atama bekleyen öğretmen var. 13 yıldır çözemediler. 200 bin dersliğe ihtiyacımız var. Öğretmenlerimizi atayacağız. Çocuklarımızla öğretmenleri buluşturacağız. Öğretmeni birimize muhtaç yapmayacağız. Onları baş tacı yapacağız. Aramızda çok sayıda genç var. Ülkenin sorunlarına sahip çıkın gençler. Madem ki slogan atıyorsunuz. Siyasete kulak kabartın. CHP’yi Mustafa Kemal’in partisini unutmayın.

'SİYASİ İDAMLAR HİÇBİR ZAMAN YARAR GETİRMEMİŞTİR'

Mısır Mahkemesi tarafından haklarında idam kararı verilen, darbe hükümetinin devirdiği lider Mursi ve Dünya Alimler Birliği Başkanı Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişi için 'barış' çağrısı yaptı.

Mısır Hükümeti'ne çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, “Siyasi idamlardan vazgeçmelerini istiyorum. Toplumu kucaklamak, barışı ve huzuru sağlamak, idamlardan geçmiyor. Tam tersine, affetme gibi yüce bir duyguyu her toplumun kabul etmesi gerekir. Deniz Gezmiş ve arkadaşları idam edildi, hala rahatsızız, hala anıyoruz. Unutmadık, unutturmayacağız. Erdal Eren de idam edildi. Mısır'daki yetkililere sesleniyorum. İdamlar size de yarar getirmez, tarihinize de yarar getirmez. Geleceğinize de yarar getirmez. Tam tersine toplumu ayrıştırır. İdamlardan hiçbir toplum yarar görmemiştir. Eğer bizi dinlemek isterseniz, Türkiye'ye bakın, Türkiye'nin tarihine bakın. Göreceksiniz, idamlardan ötürü toplum bir süre sonra büyük bir pişmanlık duygusu içerisine girmiştir. Aynı duyguyu Mısırlı kardeşlerimizin yaşamasını istemiyoruz” diye konuştu.