CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fox TV’de Fatih Portakal ve İsmail Küçükkaya’nın sorularını cevapladı. Kılıçdaroğlu, ülkenin yangın yerinden çıkması için CHP’nin iktidara gelmesi gerektiğini söyledi. Sağ tabana seslenen Kılıçdaroğlu, “MHP ile koalisyon kurmak isteriz” dedi. Uzlaşmacı ve kapsayıcı görünme tavrını sürdüren Kılıçdaroğlu hükümet kurulursa Saray’a gidebileceğini de belirtti.

Türkiye’de 4 IŞİD bombacısının eylem hazırlığında olmasıyla ilgili çıkan haberleri değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Emniyetin hepsinden haberi var. İsimleri belli, yerleri belli, adresleri belli, yaptıkları toplantılar belli, internet siteleri belli. Hükümetin görev yapmasını engelleyen hükümet, nokta” dedi.

Meclisi toplasak, Suruç’takinden farklı bir sonuç çıkmazdı

Ankara patlamasından sonra Meclis’in neden toplanamadığıyla ilgili görüşlerini de dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Meclisi toplarsak bir karar almamız lazım. Biz Suruç katliamından sonra Meclis’i topladık. Terör konusunda araştırma komisyonu kuralım, bunun üzerine parlamento olarak gidelim dedim. AKP ve MHP anlaştılar, komisyon kurulmasına gerek yok dediler. İkinci kez toplamak için nabız yokladık aynı sonuç çıkacağı için toplayamadık. İşin gerçeği bu. Hem terörden şikayet edeceksiniz, vatandaş parlamento harekete geçsin de terörü önlesin diyeceksiniz, ondan sonra da Meclisi toplayacağız, terörden en çok şikayet eden iki taraf da diyecek ki, ‘hayır komisyona gerek yoktur’.”

TÜRKİYE SAĞLIKLI YÖNETİLMİYOR

Kılıçdaroğlu, “1 Kasım’da AK Parti’nin tek başına iktidar olması durumunda nasıl bir Türkiye tablosu ortaya çıkacak.” şeklindeki soruya, “Karamsar bir Türkiye tablosu ortaya çıkar” diye yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “13 yıllık uygulamanın geldiği sonuç bu. Şu gerçeği hiç kimse unutmasın. AKP artık istikrarsızlığın adresidir” dedi. Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Kim iktidarda? Eğer gerçekten tek iktidar ülkeyi yönetecekse hukukun üstünlüğüne inanmalı. Medya üzerine baskı kurmamalı. Muhalefete belli konularda bilgi vermeli. Ekonomide ciddi tutarlı, kararlı adımlar atmalı. Doların bu kadar artmaması gerekir, işsizliğin bu kadar artmaması gerekir. Bütün bunlara baktığınızda tablo hiç de iç açıcı değil. Türkiye şu anda sağlıklı yönetilmiyor. Kimin yönettiği belli değil. Bu tablo Türkiye’de kaosun, kutuplaşmanın, gerginliğin, terörün nedenidir.” şeklinde cevap verdi.

‘BÜTÜN MEYDANLAR GENÇLERİN OLACAK’

Kılıçdaroğlu, “Gezi gibi bir olay olursa bu insanların yürümelerine ve seslerini duyurmalarına imkan tanıyacak mısınız?” sorusuna, “Bütün meydanlar gençlerin olacak. Bizi de eleştirecekler. Havuz medyasına, iktidar yanlısı yayın yapan gazete ve televizyonlara da söylüyorum. Özgürce bizi eleştireceksiniz, hiçbir zaman üstünüze gitmeyeceğiz.” dedi.

ARINÇ’A TEPKİ

Bülent Arınç’ın bir televizyon kanalında, “Bana iktidara yakın medya tarafından ambargo uygulanıyor. TRT’ye bile beni çıkartmıyorlar.” şeklindeki sözlerini değerlendiren Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

 “Sayın Davutoğlu’na 2,5 saat verdiler, yayın yaptı. Bize 2,5 dakika bile vermediler. Üstelik o TRT benim ödediğim vergilerle yaşıyor. Bülent Arınç şimdi şikayet ediyor. Geçmişte de aynısı vardı. Keşke o zaman şikayet etseydi. Arınç, TRT’den sorumluyken aynı şekildeydi. Bizim yayınları keserlerdi. Şimdi kendisine satır uğrayınca şikayet etmeye başladı. Ambargo uygularlar çünkü Arınç, AKP’nin bir rant partisi olmasından rahatsız. Arınç, AKP’nin vicdanıdır. Parayla puroyla işi yoktur. Dünya görüşlerimiz farklıdır ama saygın bir siyasetçidir.”

“NEDEN CHP’YE OY VERSİNLER?”

7 milyon hanede 22 milyon yoksul var. Bu yoksulluğun bitmesini istiyor musun? Oyunu CHP’ye vereceksin. Twitter yasağı, Facebook yasakları kalksın mı istiyorsun? Oyunu CHP’ye vereceksin. Terörden kurtulmak isteyen CHP’ye oy versin.

Terör meselesini ortak akıl ile çözeceğiz. Onlar üst akıl biz ortak akıl diyoruz.

’17 ARALIK’IN ÜSTÜNÜ KAPATMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL’

“Yasaklar ve yolsuzluk için ne düşünüyorsunuz?” sorusuna kılıçdaroğlu 17-25 Aralık dosyalarını hatırlatarak şu yanıtı verdi:

17 Aralık’ın üzeri kapatıldı. 17-25 Aralık dosyasının üstünü kapatmamız mümkün değil. Makul şüpheyle istediğinizi gözaltına alacaksınız bu kadar saçma bir şey yok. Devleti hukuk zeminine oturtmamız lazım. Meclis siyasi partinin arka bahçesi olmayacak.

Hukuk sorununu, hukuk fakültelerinden başlayarak düzelteceğiz. Yargıya güven kalmadı. Cumhurbaşkanı bir şey tüm savcılar harekete geçiyor. Gazeteci bir şey söylüyor umursayan yok.

 TV KANALLARINA SANSÜR

İktidara gelirse medyanın özgür olacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Kimse size şu kanalı izleyin diye baskı kurmuyor. Bir savcı kalkıyor bir yazı yazıyor, 7 kanal Digitürk’ten çıkarılıyor. Hukuka aykırı doğru değil. RTÜK karar aldı, ‘yaptığınız işlem yanlıştır’ diye uyardı. Uyardı da ne oldu? Hiçbir şey olmadı. Bunlar doğru değil. Medya özgürlüğünü sağlamazsanız halkın haber alma kanallarını kısıtlamış oluyorsunuz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Mustafa Varank’ın, TRT’de yayınlanan Erdoğan’nın özel yayını öncesi, kayıttaki kameraya yakalanan konuşmasında “Ben dedim ki, şunların kanalını Türksat’tan kaldıralım” şeklindeki sözlerini değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet savcısına talimat veriliyor. Sürülmeyeyim diye sıradan bir yazı yazıyor. Alıyor TMSF de tak oradan çıkarıyor. Bu aslında suç. Böyle bir şey olamaz. İstediğimi izlerim istemediğimi izlemem.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından diğer satır başları şöyle:

YEREL YÖNETİMDE ÖZERKLİK OLUR, BİR BÖLGEYE OLMAZ

13 yılda 12 kez eğitim politikası değişti. Eğitim politikasını eğitimci olmayan siyasiler belirlerse, bu işin ucu kaçar. Parlamentoda  4+4+4 sistemini onaylayan 5 AKP’linin hiçbirisi eğitimci değil. Eğitime kendi ideolojimizi yansıtmayacağız. Eğitimin özü aklın özgürleşmesidir.

MHP ile koalisyon yapmak isteriz. Hükümet kurulması gerekirse Saray’a giderim. Cumhurbaşkanı başkanlığında toplantı olmaz. Türkiye ateş çemberinden geçiyor ve CHP’nin kesinlikle iktidara gelmesi gerekiyor bu ateş çemberinden geçebilmesi için. (Sendika.Org)