CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de görev yapan yabancı basın kuruluşlarının yönetici ve muhabirleriyle Swissotel'de bir araya geldi.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, "Gezi Parkı'nda direnişe devam kararı alındı. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?" sorusu üzerine, "Oradakiler nasıl karar alırlarsa o kararlara hepimizin saygı duyması gerekir. Biz de saygı duyacağız. Gençler oturdular, eyleme karar verdiler. Bildiğim kadarıyla uzun süredir tartışıyorlar, tartışmalarının sonunda nasıl karar aldılarsa bir demokraside olması gereken kurala uyarak, onların kararlarına saygı göstereceğiz" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI GÜL'UN ATTIĞI TWEET

Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tweet attı, 'Evinize dönün' çağrısı yaptı. Gül'ün bu açıklamasına ne dersiniz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Çağrı yapabilirler, onu da demokratik bir talep olarak görmemiz gerekiyor. Ülkenin Cumhurbaşkanı gençlere 'evinize dönün' diyor. Gençlerin de bazı talepleri var. Hangi gerekçeyle eyleme devam edeceklerini bilmiyoruz, tabi onlara da saygı göstereceğiz. Anayasa'da silahsız ve saldırısız toplu gösteri yapma hakkı var. Altını çiziyorum, hakkı var. Yurttaşın hakkıdır bu... Demokrasilerde haktır, insanlar düşüncelerini özgürce dile getirirler. Onlar da orada bir araya geldiler, düşüncelerini söylüyorlar. Geniş bir kamuoyu desteği aldılar, sadece Türkiye'den değil, dünyadan da büyük bir destek aldılar. Çünkü onlar daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi istiyorlar."

"Bu ülkede kim daha fazla özgürlük ve demokrasi istemiyor?" diye soran Kılıçdaroğlu, talep haklı ve meşruysa herkesin destek vermesi gerektiğini söyledi.

"HEPİMİZİN ONUR DUYMASI GEREKİR"

Bu ülkenin daha fazla özgürlüğe ve demokrasiye ihtiyacı olduğunu belirten Kılıçdardoğlu, şunları söyledi:

"Gezi olayı aslında baskılanan bir toplumun patlamasıdır, bardağı taşıran son damladır Gezi olayı. Bu, sadece bir parka sahip çıkmanın ötesinde bir olaydır. Dünyada yankı buluyorsa dünya bu olayı sahipleniyorsa çağdaş dünya sahipleniyorsa bunun bir anlamının olması gerekir. Orantısız güç kullanıp, sizin bu insanları susturmamanız gerekir. 4 kişi yaşamını yitirdi, 12 kişi gözünü yitirdi, 63'ü ağır 5 binin üstünde yaralı var. Bütün bu baskılara, biber gazına, copa, tazyikli sulara rağmen bu insanlar özgürlük ve demokrasi istiyorlar. Bundan hepimizin onur duyması gerekir, hepimizin gurur duyması gerekir. Çünkü onlar bu ülkeye demokrasiyi ve özgürlüğü getirmek istiyorlar."