CHP'nin 'Kürt açılımı'ndan Kürtçe olarak sunulan Aile Sigortası Projesi, faili meçhulleri aydınlatma vaadi ve Züleyha'nın seslendirdiği farklı dillerdeki ezgiler çıktı.

DİYARBAKIR- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mardin'de partisinin 8 Mart etkinliğine katıldı. Aile Sigortası Projesi'ni anlatan Kılıçdaroğlu, kadına yönelik şiddette çözüm olarak erkeklerin eğitilmesini önerdi. Seçim öncesi Kürt halkına "faili meçhulleri aydınlatacağız" vaadinde bulunan Kılıçdaroğlu, halkın diğer taleplerine ilişkin ise açıklamada bulunmadı.

CHP'nin etkinliğinde öncelikle, kadını eve hapseden aile sigortası projesi Türkçe, Kürtçe ve Arapça sinevizyon gösterisiyle tanıtıldı.

Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada, her zaman kadınların yanında olduklarını savundu, yeri geldiğinde güzel laflar edildiğini, "cennet anaların ayağı altında" dendiğini, ancak kadına şiddetin sürdüğünü belirtti.

Kadınları bu toplumun en güçlü unsuru haline getireceklerini ileri süren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Çocuklar anneyle dertlerini paylaşır, önce dillerini anne ile öğrenirler. Kültürlerini anneden öğrenirler. O zaman yapacağımız bir şey var. Eğer toplumun eğitilmesini istiyorsak, kadınların eğitilmesi lazım. Kadın okuduğu zaman ilk eğiteceği kişi erkeklerdir. Erkekler eğitildiği zaman kadına şiddet uygulamazlar. Erkekler eğitildiği zaman kadını baş tacı ederler."

"Aile sigortası projesini" anlatan Kılıçdaroğlu, "Halkın iktidarında sizin izninizle oylarınızla CHP iktidarında hiçbir ailenin geliri ayda 600 liranın altına düşmeyecek. Bu sözü veriyoruz. CHP bütün kadın kardeşlerimizin evidir" dedi.

Kılıçdaroğlu, kadının ekonomik güvencenin aile sigortası olacağını, çocuk sayısı fazla ise evde engelli varsa, anne ve baba ile kalınıyorsa sigortadan alınacak miktarın artırılacağını, aile sigortasıyla her ay düzenli olarak kadının banka hesabına para yatacağını kaydetti.

KADIN YİNE EVDE

Aile sigortasıyla kadının evde daha güçlü olacağını, erkeğin, kadından harçlık isteyeceğini ve kadının artık evin temel direği olacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Kadının işi gücü yok. Nereden bulacak? Aile sigortası ile ailede huzursuzluğu kaldıracağız. Aile mutlu, huzurlu ve sosyal devletin koruması altında bir aile olacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP olarak dayağı tarihe gömeceklerini kaydederek, evde huzur ve mutluluğun olduğu bir ortamda mutlu bir Türkiye olacağını ifade etti.

Geçmişte siyasi partilerin dil, etnik kimlik, inanç üzerinden insanların duygularını istismar ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Size buradan söz veriyorum: Hangi inançta, hangi etnik kimlikte iseniz başımız üstüne. Sizden isteğim inançlarınızı, etnik kimliklerinizi sömürenlere oy vermeyin. Doğu ve Güneydoğu'daki bütün kadın kardeşlerime sesleniyorum: Herkese anlatın. 'Halkın iktidarında en az 600 liralık gelir güvencemiz olacak' deyin. Bu sizi toplumda daha güçlü kılacak."

FAİLİ MEÇHULLERİ AYDINLATACAĞIZ

Faili meçhullere de değinen Kılıçdaroğlu, "Bu bölgede kimin eşi, babası, kardeşi, çocuğu faili meçhule gitmişse, Doğu, Güneydoğu'daki bütün kadınlara söz veriyorum: O faili meçhulleri mutlaka aydınlatacağız, mutlaka hesabını soracağız. Gelin artık faili meçhullerin üzerine gidelim. 'Demokrasi, özgürlük' diyorsunuz, gelin faili meçhulleri aydınlatalım. Yazık günah değil mi anaların gözyaşına. Biz faili meçhullerin aydınlatılmasını, hiçbir cinayetin, hiçbir ölümün failsiz kalmamasını istiyoruz. Bu bizim en büyük hedefimizdir.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından sahne alan sanatçı Züleyha, değişik dil ve lehçelerde şarkılar söyledi.

ETHA