CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'Yenikapı ruhu'nun zarar gördüğünü ifade ederek, "Biz daha güçlü bir demokrasi bekliyorduk. Yenikapı ruhu İstismar ediliyor. Eğer itiraz etmezsek bu sivil darbe olur" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu medya temsilcileriyle bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının satır başları şöyle:

'BİZ DESTEKLEMESEK DE OHAL MECLİSTEN GEÇTİ'

15 Temmuz sonrası oluşan yapıyı ben bozmadım. OHAL TBMM'den geçti, biz desteklemesek de geçti. Ancak OHAL uygulaması amacının dışına çıktı. Kanun hükmünde kararnamelere prensip olarak karşıyız. KHK ile devlet düzenleniyor, devleti TBMM yapılandırır. Devlet yeniden inşa edilemez. Hem Başbakan'a hem Cumhurbaşkanı'na bu kaygılarımı ilettim.

'YARGIÇLARIN ERDOĞANI AYAKTA ALKIŞLAMASI KARA BİR TABLO'

Adli yıl açılışının sarayda yapılması çok yanlış. İktidarın Yenikapı ruhundan anladığı siz sesinizi çıkarmayın biz istediğimizi yapalım. Bizim Yenikapı'dan anladığımız bu değil. Yenikapı ruhu demokrasi için ortak payda çıkarmak olmalı. Yargıçların Erdoğan'ı ayakta alkışlaması kara bir tablo. Bu sürece yönelik bazı kırılma noktaları var. Özellikle hakimler sanıkları tutuklamak zorunda hissediyorlar kendilerini. Aksi taktirde hakimler ‘FETÖ'cü damgası yemekten korkuyor. Böyle bir atmosferde adalet gerçekleşmez.

Türkiye bu atmosferden çıkmalı. Gazetecilerin sanatçıların tutuklanması doğru değil. Yargılama olabilir ancak bu tutuksuz yargılama olmalı. Biz sanatçıların gazetecilerin yazarların tutuklanmasını kimseye anlatamayız.

Cezaevlerinde işkence ve kötü muamele duyumları var. Bunu da biz Batı'ya anlatamayız. İnsan Hakları Komisyonu'nun bu konusunda bir araştırma yapması için biz bir girişimde bulunduk ancak bu iktidar partisi tarafından kabul edilmedi.

TSK kahramanca mücadele yürütüyor.

TBMM'de yıkılan yerler bir an önce yapılanmalı. AKP, CHP ve MHP'nin bir araya gelmesi önemli ama burada HDP'nin de olması lazım.

‘TERÖRLE MÜCADELEDE HÜKÜMET BAŞINDAN BERİ YANLIŞ YAPTI’

Terörle mücadele konusunda hükümetin başından beri yanlış yapıyor.  IŞİD'e yeterince müdahale edilmedi, IŞİD'e uzun süre terör örgütü denmedi.

‘TERÖRLE MÜCADELEDE TUTARLI BİR POLİTİKA YOK’

Terörle mücadele konusunda olumlu bir adım atılır terör sorunu çözülürse, hükümete gidip ilk kutlayan kişi ben olacağım ama orada pek çok yanlışlar yapılıyor. Özelilkle terörle mücadele konusunda hükümetin tutarlı bir politikası yok, eğer bu konuda bizden destek istenirse veririz.

Devlete sızma yok, yerleştirme var. O dönem FETÖ'yle AKP arasında bir işbirliği vardı.

17-25 Aralık bir darbe değil yolsuzluk operasyonuydu. 17-25 Aralık hükümetle cemaatin yol ayrımıdır. Erdoğan-Esad diyaloğunun olmasını isteriz. Anayasa çalışmalarında başkanlık talebi gelmedi"