Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Lozan Anlaşması'nı zafer olarak yutturmaya çalışıyor" şeklindeki sözlerine ilk cevabı Twitter üzerinden oldu.

Kılıçdaroğlu'nun tepkisi şöyle:

“Osmanlı'nın imzalamak zorunda kaldığı Sevr Antlaşması yerine imzalanan Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı'nın taçlandırılmasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'nın, devletin kuruluşunda büyük katkısı olan bir antlaşmayı zafer olarak görmemesi kabul edilemez!

“Lozan Antlaşması ile Türk milleti, bağımsız ve onurlu bir devlet kurma imkanı kazandı. Lozan'ın en büyük zaferi Türkiye Cumhuriyeti'dir!

“Bu asil millet Lozan zaferine giden yolda gözünü kırpmadan canını feda etmeseydi, şimdi senin Cumhurbaşkanı olduğun bir ülke de olmayacaktı!

“O dönemdeki düşman ülkelerin devlet başkanları bile, bağımsız bir ülke olmamızı mümkün kılan Lozan'ı bu denli aşağılamayı düşünmemişlerdir!”

KILIÇDAROĞLU'NDAN BASIN AÇIKLAMASI

Kemal Kılıçdaroğlu, bugün yabancı gazete temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lozan Barış Antlaşması hakkındaki sözlerine yanıt veren Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Onlar Sevr'i savunuyorlar. Çıkıp şu soruya cevap versin sen Sevr'i mi savunuyorsun. Biz Ankara'yı savunuyoruz onlar İstanbul'u savunuyorlar. Biz Cumhuriyet'i savunuyoruz onlar hilafeti savunuyorlar. Biz vatandaşı savunuyoruz onlar kul olmayı savunuyorlar ne demektir bu. O koltuğa Cumhuriyet'in sayesinde oturduğunu unutmayacaksın arkadaş. O koltuğa Cumhuriyet'in ve Lozan'ın sayesinde oturduğunu unutmayacaksın arkadaş. Kim oluyorsun sen? Nasıl böyle konuşabilirsin ne hakkın var.

"Tarihine ihanet etmeye kimsenin hakkı yoktur. Cumhurbaşkanıysan otur adam gibi cumhurbaşkanlığını yap. Tarih bilmiyorsan çağır tarihçiyi konuş. Öyle bir konuşma olamaz. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan ülkesine ihanet edemez, ülkesini satamaz böyle bir şey mi olur.. Dün diyeceksin ki Lozan ülkemizin tapu senetidir bugün diyeceksin ki Lozan ihanettir. Ne demek ya bu. Nasıl bir cumhurbaşkanı, nasıl bir anlayış? Şimdi diyecekler, Yenikapı ruhundan vazgeçti Kılıçdaroğlu. Eğer sizin anladığınız Yenikapı ruhu buysa biz bu ruha karşıyız. Biz ülkemizi seviyoruz, tarihimizi seviyoruz tarihimizle gurur duyuyoruz. Kendi tarihimize ihanet etmedik etmeyeceğiz."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda muhtarlara hitap eden Erdoğan, "Tarihte bize ne yaptılar. 1920'de bize Sevr'i gösterdiler, 1923'te Lozan'a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı. Her şey ortada." dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte şu an Ege'yi görüyorsunuz değil mi? Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan'da verdik. Zafer bu mu?

"Oralar bizimdi. Oralarda bizim camilerimiz, mabetlerimiz var ama şu anda hala Ege'de kıta sahanlığı ne olacak, havada, denizde ne olacak bunları konuşuyoruz, hala bunun mücadelesini veriyoruz.

"Niye? İşte o anlaşmada masaya oturanlar sebebiyle. O masaya oturanlar, o anlaşmanın hakkını vermediler. Veremedikleri için şimdi onun sıkıntısını biz yaşıyoruz."