CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun 35 yıldır çözülemeyen ve sürekli can alan bir sorun olduğuna dikkat çekerek, sorunun günlük siyasi hesaplardan uzak milli mutabakat ile çözülebileceğini söyledi. Başbakan’ın ‘maksat üzüm yemek’ sözünü önemsediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu , MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de bu sorunun çözümünü en çok isteyen siyasetçilerden biri olduğunu vurguladı. Kılıçdaroğlu , “Umutluyum, halkın da umudu olmalı, siyaset halka sorunu çözeceğine dair umut vaat edebilmeli” diye konuştu.

 

ÇÖZÜM ODAKLI ÇIKIŞ

CHP lideri, seçim öncesinde de Kürt sorununa çözüm konusunda iddialı bir tavır ortaya koymuştu. Ancak, ulusalcı taban ve rakip partiler af konusu ve yerinden yönetim konusundaki sözlerini çarpıtarak CHP ’nin çıkışlarını hem etkisiz kılmış, hem de hedef haline getirmişti. Kılıçdaroğlu bu kötü deneyime rağmen geçen hafta bir kez daha iddialı bir şekilde ortaya çıktı ve gündemi belirledi. Kürt sorunu konusundaki bu çıkışın ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile yarın yapacağı görüşmenin detaylarını dün telefonla görüşme fırsatı bulduğumuz Kılıçdaroğlu ’na sorduk. Önce sorunla ilgili tespitlerini ortaya koydu: “Soğukkanlı bakarsak, 35 yıldır çözülemeyen sorunla karşı karşıyayız. İnsanların öldüğü bir sorun ve bütün yakıcılığıyla da devam ediyor. Artık çözülmeli!”

 

Ardından da çözüme dair yaklaşımını anlattı: “İyi niyetle, ön yargılardan arınmış bir şekilde yola çıkmalıyız. Biz böyle yola çıktık. Bu sorunu siyaset çözer. Anayasa yapmak için bir araya gelebiliyorsak, siyasetçiler olarak bu sorunu çözmek için de bir araya gelebiliriz. Milli mutabakat önerisi yapıyoruz. Çünkü bu bütün partilerin sorunudur. Yol haritamızı Başbakan’a sunacağız.”

 

Başbakan Tayyip Erdoğan ’ın ‘maksat üzüm yemek’ sözünü önemsediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bu önemli bir duruş. Maksat üzüm yemekse, sorunu çözmekte kararlıysa, biz varız. Bu, günlük sıcak siyasetin gündemi olacak bir konu değil. Kan üzerinden siyaset yapılmaz. Yapılırsa toplumu ayrıştırır. Biz umutla yola çıkıyoruz. Toplumun sorunun çözüleceğine dair bir umudu olmalı. Siyaset de topluma çözeceğine dair umut vaat edebilmeli” dedi.

 

BAHÇELİ YÜREKTEN İSTİYOR

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önerilerini baştan reddeden MHP lideri Devlet Bahçeli’nin tavrını değerlendirirken ise oldukça pozitifti. Bahçeli’nin yürekten çözüm isteyen bir siyasetçi olduğunu bildiğini vurgulayan CHP lideri, “Çözüm için bir şeyler yapmak istediğini biliyorum. Keşke kararını bizi dinledikten sonra verseydi. Sayın Bahçeli, ülkesini seven bir insan. Onun düşüncelerini herkes biliyor. Sorunun çözümüne yapacağı katkı önemlidir” diye konuştu.

 

CHP’NİN ÖNERİSİNİ ÖNEMSİYORUZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, ortaya konulan önerilerin yeni olmadığına dikkat çekerek, “Biz diyalogdan yana olduk. Beraber çözelim dedik. CHP’nin bu noktada olması iyi bir gelişme. CHP’nin böyle konularda gerçek anlamda yeni olması durumunda Türkiye kazanır...”

 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yarınki görüşmeyi olumlu bulduğunu söyledi. Bozdağ, “2009’da biz ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Projesini’ başlatmıştık. O zaman CHP ve MHP konuşmayı bile reddetti. CHP’nin bu konuyu konuşma aşamasına gelmesini önemsiyoruz” dedi.

 

“ŞEHİT BABASINA SÖZ VERDİM”

Kılıçdaroğlu, Hakkâri’de şehit olan Binbaşı Yavuz Başayar’ın ailesini ziyaretinde şehit babasının kendisine “Başbakan yapmıyorsa, siz yapın” dediğini anımsatarak, şunları söyledi: “Ben ona söz verdim. Hangi şehit ailesini ziyaret ettiysem, ‘İnşallah son olur, başkalarının çocukları ölmez’ sözlerini işittim. Onların bu isteği üzerine gidiyorum.” (Radikal)