CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 'AKP-CHP koalisyonu konusunda karamsar olmadığını ancak bunun zayıf bir olasılık olduğunu' söyledi. Kılıçdaroğlu'na göre AKP-MHP koalisyonu ihtimali daha yüksek.

Milliyet Gazetesi'nden Serpil Çevikcan ve Mehmet Tezkan'ın sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "AK Parti-CHP koalisyon ihtimali artık çok mu zayıf?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Hayır. Umutsuzluk üzerine bir siyasetin doğru olduğuna inanmıyorum. Siyaset bir uzlaşma sanatıdır aslında. Eğer ülkenin çıkarlarını savunuyorsak, partilerin ve birtakım kişilerin değil, ülkenin çıkarlarını savunuyorsak ortak noktalarımız çok fazladır. Ben karamsar değilim ama olma olasılığını gelişmelerden daha zayıf olarak görüyorum. Zayıf bir ihtimal olarak görüyorum. AK Parti-MHP ihtimali daha yüksek olabilir."

"Koalisyon sürecinin önüne kalın duvarlar örmek gibi bir düşüncem yok" diyen Kılıçdaroğlu, "Ülkenin çıkarlarını savunmak için gerekiyorsa elimizi taşın altına koyarız. Bütün mesele şu; Türkiye, çağdaş anlamda bir ülke mi olacak, yoksa Ortadoğu bataklığında debelenen, ekonomisi gittikçe geriye giden, üniversiteleri kan kaybeden bir ülke mi olacak? Önce belli konularda temel anlaşma noktaları sağlamamız lazım" ifadelerini kullandı.

'SAMİMİYET BEKLİYORUZ'

Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'nun koalisyon hükümeti kurulması konusundaki isteğiyle ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Başbakan, koalisyon hükümeti kurulmasına dönük ifadelerinde gerçekten samimiyse zaten Türkiye siyasette önemli bir mesafe kat etmiş demektir. Belli bir olgunluğu yakalamış demektir. Söylemde samimi ama eylemde samimi değilse o eski siyaset anlayışının ürünüdür ve onun bir tarafa konulması lazım. Hem söyleminde, hem eyleminde samimi olması lazım."

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

MHP'nin son turda geçersiz oy kullandığı ve AKP'li İsmet Yılmaz'ın seçildiği Meclis Başkanlığı seçimi ile ilgili olarak, Kılıçdaroğlu, "Meclis Başkanlığı seçiminde MHP’nin ve Sayın Bahçeli’nin sergilediği tavrın gerekçesini yine Bahçeli’ye sormak lazım. Gerçekten yansıyan bir şey yok. Yine iyi aramız. Onlar kendi tercihlerini yaptılar, biz kendi tercihimizi yaptık. Meclis Başkanı AKP’den çıktı. Kendi tercihleridir. O tercihlere saygı duymamız lazım" diye konuştu.

AKP PSİKOLOJİK AVANTAJ SAĞLADI

Kılıçdaroğlu seçimden bugüne geçen sürede yaşananların AKP'ye psikolojik avantaj sağladığını belirtti:

"AKP bu süre içinde psikolojik avantaj elde etti. Bunu en iyi de Arınç söyledi. Sanki ‘hiç seçim yok’ dedi. Psikolojik avantajı rahatlıkla dile getirdi ama nasıl bir hükümet kurulacak asıl önemli olan bana göre bu. Seçimlerden sonra seçim atmosferinden çıkmamız gerektiğini söylemiştim. Meclis Başkanlığı seçimi atmosferinden de çıkmamız lazım. Geride kaldı o. Meşru yollardan seçilen bir Meclis Başkanı var. Tarafsızlığını koruduğu sürece de hiçbir sorunumuz yok."