ANKARA - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisini seçime götürecek olan beyannameyi açıklarken, Kürt kimliği önündeki engelleri kaldırma vaadinde bulundu. Beyannamede ayrıca yüze 10 seçim barajının düşürülmesi, Alevilerin “eşit yurttaşlık haklarını kullanabilmesi” ve faili meçhul cinayetleri aydınlatması da var.

Genel Merkez'de CHP milletvekili adaylarının tanıtımının ardından kürsüye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçim beyannamesini açıkladı.

ANAYASAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ

“Bu ülkeye demokrasi ve özgürlüğü getireceğiz. Peki nasıl getireceğiz?” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “12 Eylül Anayasası'yla bu özgürlük gelir mi? Hayır... Birilerinin yaptığı gibi değil. Evrensel değerlerle özgürlük ve bağımsızlığı getirebiliriz. Sabah 5'te kimsenin kapısı çalınmayacak. Anayasa'yı değiştireceğiz. Ama geniş katılımlı, sivil toplumun fiilen çalışmalara katıldığı, baroların çalışmalara katılacağı ve her yurttaşın eline aldığında gururla evet bu benim anayasam diyebileceği bir anayasa yapacağız.”

Kılıçdaroğlu, “Kuvvetler ayrılığı ilkesini sonuna kadar götüreceğiz. Baskılara sonuna kadar direneceğiz. Bizimle aynı görüşü paylaşmayanlara yapılan baskıya da tepki göstereceğiz” diye ekledi.

TRT BOROZAN OLMAYACAK

Medya, ticaret ve siyaset arasındaki ilişkileri de yeniden düzenleyecekleri vaadinde bulunan Kılıçdaroğlu, “Medyayı gerçek anlamda halkın sorunlarını dile getiren bir hale getireceğiz. TRT'yi hükümetin borazanı olmaktan çıkaracağız” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu yargı bağımsızlığı konusunda, “Yargının bağımsız olması ve evrensel şekilde çalışması lazım. Yargı kamu vicdanını temsil etmeli. Güçler ayrılığı için yargı çok önemli. Yargının bağımsızlığı ile ilgili ciddi projelerimiz var” diye belirtti.

YARGIÇLAR KURULU VE ADALET AKADEMİSİ

HSYK'yı değiştirerek “Yargıçlar Kurulu” oluşturacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Siyasi otoritenin orada işi yok. Siyasi otorite yargıçları denetlemeyecek. Daha bağımsız ve özgür bir yapı oluşturacağız ve Yargıçlar Kurulu'nun ayrı bir bütçesi olacak. Maliye bakanı bu kadar bütçe ayırır mı bize demeyecek. Tam özerk ve bağımsız olacak” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Adalet Akademisi'ni de kuracağız. O yargıçlar orada seçilecek” diye ifade etti.

ÖZEL YETKİLİ AĞIR CEZA KALKACAK

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet Güvenlik mahkemelerinin adını değiştirdiler Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi dediler. Bunu da kaldıracağız. Birilerinin borazanı olan mahkemeler olmayacak. Birilerinin talimatıyla hareket eden mahkemeler olmayacak. Yargıda da evrensel kuralları benimseyeceğiz.”

Kılıçaroğlu, “Ankara'da yargıçlar var denilmesini sağlayacağız”, "Adli Tıp Kurumu baskıdan kurtulacak" ve “Adli Tıp Kurumu'nu da özerk bir yapıya çevireceğiz ve siyasetin baskısından kurtaracağız” gibi vaatleri de sıraladı.

YÜZDE 10 SEÇİM BARAJI

Yüzde 10 seçim barajı konusunda ise Kılıçdaroğlu şöyle dedi: “ Yüzde 10 seçim barajının yarattığı krize son vereceğiz. Ben bir partiye oy veriyorum ama oy verdiğim parti barajı aşamadığı için başka partinin vekili Meclis'e giriyor. Buna milli irade hırsızlığı denir. O zaman milli iradenin Meclis'e tam yansıması gerekir.”

“Hem 12 Eylül'e karşıyım diyeceksin hem de 12 Eylül'ün getirdiği yasanın arkasına saklanacaksın” diyerek hükümeti eleştiren Kılıçdaroğlu, “Yüzde 10 seçim barajını kaldırmak CHP'nin boynunun borcu. CHP bu barajı kaldıracak” dedi. Kılıçdaroğlu: “Siyasi partiler yasasını değiştireceğiz. Lider sultasına son vereceğiz” şeklinde konuştu.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLENMESİ

Sivil toplum örgütlenmesi konusunda Kılıçdaroğlu şu mesajları verdi:

- Demokrasi ve özgürlük derken sivil toplumu unutmamak lazım. Sivil toplumları daha da güçlendireceğiz. Engelleyici olmayacağız tam tersine onların güçlenmelerinin önünü açacağız. Onları yüreklendireceğiz. Sivil toplum anlayışımızda dışlayıcı olmayacağız, kapsayıcı olacağız.

- Bizimle aynı dünya görüşünü paylaşmayabilirler ama unutmayalım ki onların da bir görüşü var. Öncelikle onları dinleyeceğiz.

- Yasalar daha sağlıklı olarak toplumun desteğiyle çıkacak bu da CHP olarak topluma verdiğimiz sözdür.

KÜRT POLİTİKASI

Kılıçdaroğlu CHP’nin beyannamesindeki Kürt politikasını da şöyle özetledi:

- Düşüncede ve davranışta özgür olmalı insan. Bunları yaparken baskıcı devlet anlayışına son vereceğiz. Güneydoğu'daki baskılar ve son dönemdeki operasyonlarla gelen baskılara son vereceğiz.

- Kürt yurttaşlarımızın kendi kimliklerinin önündeki engelleri kaldıracağız. Kendi kimliklerini özgürce yaşayacaklar.

- Faili meçhulleri aydınlatacağız. Eğer insan kutsalsa faili meçhulleri aydınlatacağız ve ve failleri bulup yargıya teslim edeceğiz. Bu CHP'nin sözüdür.

DİYARBAKIR CEZAEVİ’Nİ BARIŞ MÜZESİ YAPACAĞIZ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’a yeni cezaevi açıklamasını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Başbakan Erdoğan Diyarbakırlılara yeni bir hapishane vereceğim demişti, bu gidişle onlara 2'inci ve 3'üncü hapishaneyi de yapacaktır. Biz onlara mahkumiyet değil, iş-aş sözü veriyoruz, fabrika sözü veriyoruz ve bir tek buraya değil tüm Türkiye'ye veriyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Diyarbakır Cezaevi'ni de bir barış müzesi haline getireceğiz” diye belirtti.

ALEVİLER

Kılıçdaroğlu’nun Alevilere yönelik vaatleri şöyle: “Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerini dile getireceğiz. Kimse ben eşit miyim değil miyim diye kaygı duymayacak.”

DOKUNULMAZLIKLAR

Dokunulmazlıkları da kaldıracaklarını sözlerine ekleyen Kılıçdaroğlu, “Bu utançtan Türkiye'yi kurtaracağız. Kürsü dokunulmazlığına eyvallah. Ama ihaleye fesat karıştırana da dokunulmazlık kabul edilemez” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Siyasetin finansmanını şeffaf hale getirecek ve ilk 4 ay içinde Siyasi Ahlak Yasası'nı getireceğiz. Siyasette herkesin kabul edeceği kuralları koyacağız” ifadelerini kullandı.

ASKERLİK 6 AY

Askerliğin önce 9 aya, sonra da aşmalı olarak 6 aya indirileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kaynak olarak da 15 ay süren askerliği 9 aya indirince ortaya çıkan tasarrufu düşünün. Bu tasarruf üretime, istihdama, aile sigortasına, fabrikaların bacalarının tütmesine neden olacak. Biz parayı nerede kullanacağımızı biliriz” diye ifade etti.

YÖK KALKACAK

Kılıçdaroğlu, YÖK konusunda “YÖK'ü kaldıracağız. Gün ışığında yönetim olacak, kapalı kapılar ardında değil. O yüzden nitelikli yönetim olacak” ve “Üniversite yönetiminde öğrencilere söz hakkı vereceğiz” vaatlerinde bulundu.

SANATÇILAR

Sanatçıların durumuna da dikkat çeken Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Sanatçıların çalışmadığı dönemlerde onların sosyal güvenlik primlerini Kültür Bakanlığı’nın bütçesinden ödeyeceğiz”

Cezaevlerindeki gazeteciler konusunda “Neden hapisteki gazeteciler için Avrupa'dan ekip geliyor?” diye belirten Kılıçdaroğlu, “Ne demek Avrupa’dan cezaevindeki gazeteciler için bir ekip gönderecekler. Bu ülkenin bir Başbakanı başka bir ülkede demokrasi için eleştirilmemeli. Bu bizim ağrımıza gidiyor” ifadelerini kullandı.

ANF