HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM), “IŞİD'in işlediği insanlığa karşı suçların araştırılması ve cezalandırılması” başlıklı rapor üzerine açıklamalarda bulundu.

Savaş mağdurlarının adalete ihtiyacı olduğunu ifade eden Kerestecioğlu, IŞİD’e detek olan ülkelerin araştırılmasını istedi.

Kerestecioğlu, “IŞİD’e karşı adli bir soruşturma başlatmak acil önem taşıyor. Bu nedenle, IŞİD'in suçlarını görmezden gelen veya bu suçları örtülü biçimde destekleyen tüm ülkeler, uluslararası yargıya hesap vermelidir. Yeni IŞİD’lerin ortaya çıkmasını önlemek için, savaş suçları araştırılmalıdır” dedi.

Kerestecioğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

Bu rapor, AKPM üyesi devletleri soykırım suçunu işleyen IŞİD üyelerini cezalandırmak için harekete geçmeye çağırmaktadır ve bu yüzden çok kritiktir.

4 yıl önce, Peşmerge güçleri IŞİD'in saldırısı karşısında Şengal’den çekildikten sonra, Ezidi cemaati için korkunç bir trajedi başladı. İnsanlar yalnızca dini inançları ve etnik kökenleri nedeniyle sistematik olarak katledildi. Ezidi kadınlara tecavüz edildi, kadınlar ve çocuklar köleleştirildi, küçük çocuklar asker ve hatta intihar bombacısı olarak kullanıldı. 5000'den fazla kadın ve çocuk zorla alıkonuldu ve köle pazarlarında satıldı.

‘TÜM DÜNYA IŞİD VAHŞETİNE SUSKUN KALDI’

Ne yazık ki, 21. yüzyılda insanlık bir kez daha bir soykırıma tanık oldu. Bu korkunç vahşet karşısında neredeyse tüm dünya suskun kaldı. IŞİD saldırdığında binlerce Ezidi, Kürt savaşçılarının açtığı koridorla kaçmayı başardı. Bölgede IŞİD’e karşı savaşan Kürt güçlerinin yardımı olmasaydı, çok daha korkunç bir katliam meydana gelebilirdi.

‘SAVAŞ MAĞDURLARININ ÖDÜLE DEĞİL ADALETE İHTİYACI VAR’

Ezidi cemaatinin karşı karşıya olduğu tehlike sürüyor. IŞİD'in elinde hala sayısız kadın ve çocuk var. Bugün Ezidiler, gayrimüslim cemaatler ve tüm kadınların ihtiyacı daha fazla toplantı veya ödül törenleri değil. Kadınların artık adalete ihtiyacı var! Ülkeler IŞİD üyelerine karşı adli soruşturmaların açılması için derhal harekete geçmelidir.

Ne yazık ki hepimiz, uluslararası yargının siyasi ve ekonomik çıkarlardan bağımsız olmadığını biliyoruz. 'Belgrad Kasabı' olarak çağırılan ve Yugoslavya ve Ruanda'daki suçlar için mahkemeler kuran siyasi liderler, bugün Suriye ve Irak'taki insanlar için harekete geçmek konusunda isteksiz davranıyor. Belki de hükümetlerin Irak ve Suriye'deki çıkar çatışmaları henüz bitmediğinden ve her hükümet soykırıma karşı savaşmaktan çok, bölgede daha fazla güç kazanmaya odaklandığından insanlık suçlarıyla mücadele etmekten kaçınıyor.

IŞİD’e karşı adli bir soruşturma başlatmak acil önem taşıyor. Bu nedenle, IŞİD'in suçlarını görmezden gelen veya bu suçları örtülü biçimde destekleyen tüm ülkeler, uluslararası yargıya hesap vermelidir. Yeni IŞİD’lerin ortaya çıkmasını önlemek için, savaş suçları araştırılmalıdır.