12 Eylül askeri darbesinin hayatta kalan mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya,  darbe suçundan yargılandıkları davada ifade vermişlerdi. Evren duruşmada darbeyi savunmuştu.

Yazılı bir metinle savunmasını yapan Evren’in “12 Eylül harekâtının yapılış nedeninin bildirilerle Türk milletine açıklandığını” ve darbeyi yapan komuta heyetinin kurucu iktidar olarak MGK’yı oluşturduğunu belirterek, “MGK, kurucu iktidar olarak anayasal kanunları çıkarmış, kurucu meclisin oluşturulması, yeni anayasanın çıkarılması ve halkoyu ile yürürlüğe konulmasıyla beraber yeni anayasal düzen tamamlanmıştır. Ben kurucu iktidar olan MGK’nın başkanı ve devlet başkanıyım” dedi.

'TEŞEBBÜS ETMEDİK YAPTIK'

Evren sözlerini şöyle sürdürdü: “Yetkisini 1982 Anayasası’ndan alan yargının beni ve silah arkadaşlarımı yargılama yetkisi yoktur. İhtilal yapmayı suç sayan bir kanun yok. Biz ihtilal yaptık. İhtilale teşebbüs etmedik. Herkesin ihtilal ile ihtilale teşebbüsün aynı şey olmadığını bilmesi gerekir. Ben 12 Eylül harekâtının hesabını büyük Türk milletine verdim. Bundan sonra beni artık tarih yargılar. Ülkenin o tarihteki ve öncesindeki durumunu büyük Türk milleti bilmektedir. Biz o gün doğru olanı yaptık. Bugün olsaydı yine aynı şekilde ihtilal yapardık. Tabii adli yargı mensupları görevlerini yapmaktadır. Benim görevim olanlara yardımcı olmaktır. Bu beyanımı da onun için yapmaktayım. Sanık olmadığımı yukarıda açıklamıştım. Bu nedenle bu beyanımın dışında başka bir beyanda bulunmayacağım.”

Evren ‘Yanıt vermeyeceğim’ demesine rağmen Hâkim Süleyman İnce’nin sorularını yanıtlamaktan kendisini alamadı. Evren, Harekât Planı’nın kimler tarafından hazırlandığı sorusuna “Hatırlamıyorum. Üzerinden 20 sene geçmiş” yanıtı verdi.

Evren, “Plana ilişkin talimatı siz mi verdiniz” sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi: “Genelkurmay Başkanlığı tarafından talimat verildi. İmza benimdir. Buna istinaden 1. Ordu Komutanı tarafından yayımlanmıştır. Haydar Saltık’a benim tarafımdan yetki verilmiştir.”

Mahkeme heyeti Evren’e “Bir sağdan bir soldan idamlar yaptık” açıklamasını da sordu. Evren, bu soruya şok bir yanıt verdi: “Mahkemelerden sağdan da soldan da ceza alanlar vardı. İdamlar bir sağdan bir soldan yapıldı. Bu suretle hiçbir tarafı tutmadığımıza dikkat çekilmek istenmiştir.” Evren işkencelere ilişkin soruyu ise yanıtlamamıştı. (Posta)