HDP Kadın Meclisi'nin geçtiğimiz hafta başlattığı "Bu böyle gitmez kadınlar izin vermez" kampanyasının yereldeki ilk ayağı Ankara etkinliği polis engeline takıldı. Kızılay Sakarya Caddesi'nde etkinlik için bir araya gelmek isteyen kadınlar etkinlik saatinde Sakarya Caddesindeki polis ablukasıyla karşılaştı.

Caddenin tüm giriş çıkışlarının kapatılması üzerine kadınlar HDP Ankara İl Binasının önüne yürüdü. Burada kısa bir açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, şöyle konuştu:

Geçtiğimiz hafta “Bu Böyle Gitmez Kadınlar İzin Vermez” diye bir deklarasyon yayımladık ve bir kadın kampanyası başlattık. Bu kampanyanın bir parçası olarak Ankara’da dostlarımızla, kadın örgütleriyle, sanatçılarla aydınlarla bir buluşma gerçekleştirmek istedik. Ancak en doğal demokratik hakkımızda gene engellerle karşılaştık. Bu baskı bugüne kadar bizi mücadeleden geri tutmadı, bundan sonra da geri tutmayacak.

Erdoğan’a şunu söylemek isterim: Ne yaparsanız yapın faşizmi kurumsallaştıramayacaksınız. Halklar, kadınlar, gençler faşizme direnecekler. Bizler faşizmi durduracağız. Baskı ve zorla gidebileceğiniz bir yol yok.

15 yıldır yaşanan kadın düşmanı politikalardan kaynaklı zaten oldukça geriye gittik. Son bir yılda OHAL ve KHK’lerle birlikte kadınlara yönelik şiddetin rekor kırdığını söyleyebiliriz. 1 yıldır 400’den fazla kadın, kadın cinayetlerinde yaşamını yitirdi. AKP döneminde 6000’den fazla kadın yaşamdan koparıldı. Hem devlet hem erkek şiddeti her yerde. Kadın cinayetleri kadınlara yönelik saldırılar bitmiyor. Türkiye’de yaratılan dil, nefret söylemi kadınlara yönelik şiddetin artmasına sebep oluyor.

Bizler HDP olarak kadınların siyasete eşit katılımını ve bu olumsuz gidişatı kadınlardan yana dönüştürmeyi hedefliyoruz. Eşbaşkanlık dahil tüm kurumlarda eşit temsili önemsiyoruz. Parlamentoda bunu sağlamamıza rağmen, yerel yönetimlerde eşit temsili sağlamamıza rağmen tüm kazanımlarımız ortadan kaldırılıyor. Bunlar kadınların toplumu dönüştürmesine dönük saldırılar.

Cezaevlerinde kadın siyasetçiler tecrit altında. Hapishanelerde binlerce kadın arkadaşımız siyasi iradelerini ortaya koymaları dolayısıyla cezalandırılmaktalar. Biz içeride ve dışarıda bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Kadınlar, emekçiler, ev işçileri, tarım işçileri, emeği görünmeyen kadınlar her yerde ses çıkaracağız. Birlikte mücadele ederek durduracağız.

Burada eylemimizin engellenmesi mücadelemize gölge düşürmeyecek. Bu politikalar kadın düşmanı bakışı deşifre ediyor. Bu politikalar demokrasi düşmanı olduklarını, kadın düşmanı politikaları gözler önüne seriyor."

Etkinlik, İlkay Akkaya’nın marş ve şarkılarıyla sonlandı.