30 yılı aşkın süre sürgünde yaşayan ve geçen yıl Türkiye'ye dönen Kemal Burkay, parti genel başkanı oldu. Burkay, Hak ve Özgürlükler Partisi'nin (HAK-PAR) genel başkanlığına seçildi.   

Burkay, Ankara'daki Kocatepe Kültür Merkezi'nde yapılan HAK-PAR 5. Olağan Büyük Kongresi'nde, 274 oy aldı. Seçimde Mehdi Sarıkaya 1 oy alırken, 2 oy da geçersiz sayıldı.

30 yılı aşkın süredir yasaklı olduğu için İsveç'te yaşayan Kemal Burkay, geçen yılın temmuz ayında Türkiye'ye dönmüştü. Burkay, HAK-PAR için, "bana en yakın siyasi oluşum" demişti.  

'ÜLKEYE GELİŞ NEDENİM AÇILIM' DEMİŞTİ

Burkay, ülkeye geliş nedeni olarak, "Hükümetin başlattığı bir açılım süreci vardı, zaman zaman duraklasa da inanıyorum ki bu süreç tüm engellere rağmen yeniden başlayacak. Ben de buna destek vermek istiyorum. Ülkeye geliş nedenim bu," demişti.

AÇLIK GREVLERİYLE İLGİLİ 'İNADA BİNDİRMEK ÖLÜME YOL AÇAR' DEMİŞTİ

Burkay cezaevlerinde devam eden ve 54. gününü dolduran açlık grevleri ile ilgili olarak da, "Bunu inada bindirip uzun süre devam ettirmek, ölüm orucuna çevirmek, ona başvuranların hayatı üzerinde yıkıcı etkiler yapacaktır, ağır sakatlıklara ve ölümlere yol açacaktır" demişti.