Irak Özerk Kürdistan Bölgesi’nden Rojava’ya açılan sınır kapısının kapatılmasının ardından sınıra hendek kazılmasıyla yeniden başlayan Mesud Barzani’nin liderliğindeki KDP'nin, PKK ve PYD ile arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. PYD'nin, Suriye'nin kuzeyinde (Rojava) KDP’ye yakın parti yöneticilerini ve üyelerini gözaltına alarak tutuklamasının ardından KDP de harekete geçti.

KDP Erbil yönetimi önce Irak’ta faaliyet gösteren Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi’ni (PÇDK) yasadışı ilan etti. Dün ise geniş kapsamlı operasyon yapıldı. Erbil, Dohuk ve Zaho’daki asayiş güçleri, PÇDK, Kürdistan Yurtsever Gençlik Merkezi, Kürdistan Özgürlükçü Kadın Kurumu (RJAK) merkezi Avrupa’da bulunan Kürdistan Ulusal Kongresi, Dicle Haber Ajansı ve Weşana Roji Welat Dergisi’nin büro ve ofislerine baskın düzenlendi.

Çok sayıda yönetici ve çalışan gözaltına alındı. Merkezi Diyarbakır’da bulunan Dicle Haber Ajansı, Erbil bürolarında çalışan iki muhabirlerinin gözaltına alındığını daha sonra serbest bırakıldığını duyurdu. Baskınlarda kaç kişinin gözaltına alındığı ve ne ile suçlandıkları konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

KDP AÇIKLAMA YAPTI

KDP, PYD'nin, Afrin, Kobani ve Kamışlı'da Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'nin (SKDP) yöneticilerini sınır dışı etmesine tepki gösterdi. Partinin, resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, "Hiçbir taraf, özgürlük mücadelesini ve başka partilerin siyasi çalışmalarını yasaklama yetkisine sahip değildir. PYD'nin saldırılarını şiddetle kınıyoruz" denildi.

PYD'nin, Kürtlerin çoğunlukta olduğu Rojava'da tekçi ve dayatmacı bir siyaset uyguladığı iddia edilen açıklamada, "PYD, Rojava’yı sonuçsuz, dar ve kör bir siyasete mahkum etti. Bu siyasetin, Kürtlere vereceği bir kazanım yoktur. PYD, bu tekçi ve dayatmacı siyasetini terketmelidir" değerlendirmesi yapıldı.

ARABULUCUK ÇABASI

1997'de PKK ve KDP arasında yaşanan çatışmalar sonrası Erbil'de faaliyet gösteren PKK bağlantılı birçok kuruma baskınlar yapılmış, operasyonlarda çok sayıda örgüt mensubu öldürülmüştü.

İki örgüt arasında yaşanan sorunun bölgede yeni bir çatışmaya zemin hazırlayacağı endişesi yaşanırken, bağımsız Kürt oluşumları harekete geçti.

Bölgedeki operasyonların durdurulması ve iki parti arasında uzlaşma arayışları başlatıldı.

Uzlaşmanın sağlanamaması halinde misilleme amacıyla Rojava bölgesinde KDP paralelinde faaliyet gösteren örgüt ve kurumlarına yönelik kapsamlı operasyonların gündeme gelebileceği belirtiliyor. (Aljazeera, Milliyet)