KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, Demokratik Suriye için önerdikleri sisteme, Şengal'in IŞİD'den kurtarılmasıyla baş gösteren 'Kim kurtardı' tartışmalarına ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, operasyonların 'durmadan devam edeceği' yönündeki açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ÜÇ FEDERASYONLU SURİYE

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, Kürtlerin oluşturduğu ortak güçler ile son dönemde elde ettiği kazanımlara dikkati çekerek, Demokratik bir Suriye için Kürtler dışında hiç kimsenin ciddi ya da esaslı bir projesinin olmadığını savundu. Ok, Suriye’nin gerçekliğinin üç federe yapılı bir federasyonu zorunlu kıldığını söyledi.

Fırat Haber Ajansı’na konuşan Ok’un önerisine ilişkin değerlendirmeleri özetle şöyle:

*  Lazkiye ve İdlib bölgesinde Alevi topluluğu daha homojendir ve yeni Suriye’de özgür, demokratik ve güvenceli bir yaşama kavuşmalıdır. Buna bir federasyon bölgesi demek yanlış değildir.

* Sünni Araplar da Şam, Halep arasında ağırlıklı homojen bir topluluktur. Bu bölgenin de bir federasyon biçiminde örgütlenmesi doğrudur.

* Rojava’nın da içinde olduğu Suriye’nin kuzeyi de bir bölgedir. Buranın da üçüncü bir federasyon bölgesi olarak görülmesi gerekir.

ŞENGAL; GERİLLA, YBŞ, PEŞMERGE HEPSİNİN ÇABASIYLA ÖZGÜRLEŞTİRİLDİ

Şengal’in IŞİD’den kurtarılması ile birlikte baş gösteren ‘Şengal’i kim kurtardı’ tartışmalarına ilişkin de konuşan Ok, bu yönlü bir tartışmanın anlamlı olmadığını belirterek, “Gerilla, YBŞ, Pêşmerge hepsinin ortak çabası ile Şengal özgürleştirmiştir” dedi.

Bunun büyük sevincini tüm Kürt halkına ve insanlığa yaşatmak ve bu tarihsel zaferi Kürtlerin birlik ve dayanışmasının güçlendirilmesi vesilesi yapmak yerine başka tür tartışmaların doğru olmadığını kaydeden Ok, şunun altını çizdi: “Şengal özgürleştirilmiştir; Êzîdî halkımız tekrar ana toprağı kutsal Şengal’e dönmelidir. Şengal artık savunmasız değildir.”

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NUN OPERASYON AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun devam eden operasyonlara ilişkin olarak, “bir tek terörist kalmayıncaya kadar operasyonlar devam edecektir” sözlerine de işaret eden Ok, “Eh! Biz de AKP faşizmi yerle bir edilip Kürdistan halkı ve Rêber Apo özgürleşinceye kadar bu isyan devam edecektir, diyoruz,” dedi.

“Biz her zaman sorunun siyasi ve demokratik yöntemle çözülmesi için gayret gösterdik. Bugün de aynı noktadayız. Ama Sri Lanka örneği politikalarla üzerimize gelirlerse daha güçlü direneceğimiz kesindir,” diye konuştu.