KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, AKP iktidarının Şark Islahat Planı'nı güncelleyen ‘soykırım politikalarını’ devreye soktuğunu belirtti.

Sur, Cizre ve Silopi’de uygulamaya koyulan demografik yapıyı bozma politikalarını hatırlatan KCK, bu politikanın şimdi de Maraş Pazarcık’ta gündeme konulduğuna dikkat çekti.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘’Pazarcık’taki Alevi Kürt köylerinin ortasına Suriyeli mültecileri yerleştirerek Maraş katliamıyla boşalttığı Pazarcık’ı, şimdi de bu yolla Alevi Kürtlerden arındırmak istemektedir. I. Dünya Savaşı ortamında İttihat Terakki eliyle Ermenileri, Süryanileri soykırıma uğratan Türk devleti, şimdi de Ortadoğu'da yaşanan 3. Dünya Savaşı ortamında AKP iktidarı eliyle Kürtleri ve Alevileri bu topraklardan silmek istemektedir. Zamana yaydırılmış soykırım politikası 2016 yılında hızlandırılmış bulunmaktadır’’ denildi.

KCK açıklamasında öne çıkan ifadeler şöyle: 

ŞARK ISLAHAT PLANI GÜNCELLENEREK UYGULAMAYA KONULMUŞ

 ‘’Pazarcık’ta bu politikayı Sünni Arapları yerleştirerek yapmak istemektedir. Pazarcık ovasının kültürü ve ruhu değiştirilmek amaçlanmaktadır. 1926 Şark Islahat Planının en temel hedefi, Fırat’ın batısını Kürtsüzleştirmedir. Fırat’ın batısındaki bu politika 1978 Maraş Katliamıyla daha da yoğunlaştırılmış, Fırat’ın batısındaki Kürtlerin yüzde 80’den fazlası göçertilmiştir. Bugün Maraş, Malatya, Sivas, Dersim ve Erzincan’daki Kürtlerin çoğunluğunun ya Avrupa’ya ya da Türkiye'nin metropollerine göçertilmesi bu politikanın sonucudur. 1978 Maraş Katliamıyla hızlandırılan bu politika, şimdi Suriyeli mültecileri yerleştirme ile sürdürülmektedir.”

“Suriyeli mültecileri yerleştirecek yer kalmamış gibi inanç ve kültürel olarak doku uyuşmazlığı yaşayacak bir topluluğun Pazarcık’a yerleştirilmesi hem bir soykırım saldırısıdır, hem de Maraş Katliamı gibi olaylara yol açacak bir provokasyondur. 1978 yılında devletin IŞİD, El Nusra ve Ahrar El Şam zihniyetinde olanları kullandığı düşünülürse Pazarcıklıların neden bu yerleşmeye karşı oldukları daha iyi anlaşılır. Pazarcıklıların mültecilerin yerleştirilmesine yönelik tutumu, protestosu ve direnişi haklıdır. Hangi ahlaka, vicdana ve hukuka vurulursa vurulsun Pazarcıklıların direnişi haklıdır ve herkes tarafından desteklenmelidir.”

MARAŞ PAZARCIK’A SAHİP ÇIKILMALI

“Kürt halkına karşı yürütülen kültürel soykırım saldırısına en fazla maruz kalan Fırat’ın batısındaki Alevi Kürtler olmuştur. Kürdistan ve Türkiye sınırında yaşamaları onları soykırımın temel hedefi ve kolay lokma haline getirmiştir. Alevi Kürtler, Sünni Hanefi Türk yaratma politikası nedeniyle hem Kürt hem de Alevi olduklarından baskıya uğramışlardır. Kürt halkı içinde kültürel soykırımcı sömürgecilikten en fazla çeken topluluk olmuşlardır. Dersim soykırımı ve Maraş katliamıyla birlikte Fırat’ın batısının Alevi Kürtlerden arındırılması bunun en açık kanıtıdır.’’

ÇAĞRI

“Tüm Kürt halkı ve demokrasi güçleri Maraş Pazarcık’taki Suriyeli mültecileri yerleştirme politikasını Sur, Cizre ve Silopi’de uygulanan soykırım politikasının bir parçası olduğu bilinciyle Pazarcık halkının direnişinin yanında yer almalı; 1978 Maraş Katliamının yeni yollarla sürdürülmesine izin vermemelidir.”

“AKP hükümeti faşist karakteri nedeniyle hiçbir biçimde, hiçbir yerde halkın iradesini dikkate almadan, halkın onayına başvurmadan kararlar almakta ve uygulamaktadır. İstanbul Gezi’de de, Artvin Cerattepe’de de; Sur, Cizre, Silopi’de de, Pazarcık’ta da bu zihniyetle hareket edilmektedir. Bu zihniyet geriletilmeden Türkiye'nin demokratikleştirilmesi ve özgür yaşama kavuşması mümkün değildir.”

ANF'de yayımlanan KCK yazılı açıklamasının tamamını şuradan okuyabilirisiniz.