KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, HDP'nin Diyarbakır'daki mitingi sırasında meydana gelen patlama ile ilgili açıklamalarda bulundu. Med Nuçe'ye konuşan Karasu, AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer yetkililerin de HDP’yi hedef gösterdiğini söyledi ve "Bu katliamı yapanlar kesinlikle AKP'nin talimatıyla yapmıştır," diye konuştu.

Karasu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

"KATLİAM, AKP'NİN IŞİD ZİHNİYETİNİN SONUCUDUR"

"HDP’nin seçim çalışmaları engellenmek istendiği gibi bu saldırılarla halk sindirilmek istenmiştir. Bu saldırıların amacı halkı, demokrasi güçlerini sindirmektir. Bu saldırılar Kürt halkına karşı demokrasi güçlerine karşı yürütülmüş bir savaşı ifade ediyor.

"Amed’deki katliam AKP’nin IŞİD zihniyetinin sonucudur. IŞİD zihniyeti bu tür sivil katliamlar yapmaktadır. AKP de her gün HDP’yi hedef göstererek, böylesi bir katliamın sorumlusu, planlayıcısı olmuştur. Kesinlikle başka suçlu aramaya gerek yoktur, suçlu AKP’dir. Son bir aylık politikalar suçlunun AKP olduğunu göstermektedir. Hiç kimse farklı yerde hedef aramasın, farklı sorumlular aramasın, sorumlu AKP hükümetidir. Halkımız bu saldırılar karşısında iradesini ortaya koymalı, sağlam durmalıdır.

"SALDIRILARIN AMACI HALKI SİNDİRMEK"

"Bu saldırıların amacı halkımızı sindirmek, yıldırmaktır. Zaten AKP hükümeti, Erdoğan daha iki ay önce iç güvenlik yasası adı altında baskı yasaları çıkarmıştır. Amaç Türkiye’de bir baskı rejimi kurmaktır. Şu anda uyguladığı politika bu amaçlıdır. İç ve dış tehditten söz eden politikacılar her zaman otoriter olmuşlardır. Ya da otoriter olmalarına iç ve dış baskıları gerekçe yapmışlardır. Bütün halkımız, demokrasi güçleri bunu görmelidir. AKP baskıcı, otoriter bir rejim kurmak istiyor. Eğer seçimi kazanırsa, ‘benim söylemlerim, meydandaki konuşmalarım, tek vatan, tek ulus söylemlerim doğrudur’ diyecek ve demokrasi güçlerine, Kürt halkına saldıracaktır. Kürt halkı çok öfkeli ve bunun hesabı kesinlikle sorulacaktır.

"AKP MEŞRUİYETİNİ YİTİRMİŞTİR"

"AKP meşruiyetini kaybetmiştir, bir seçim döneminde böyle bir tablonun olduğu hükümet meşruiyetini kaybetmiştir. Zaten ortada adil bir yönetim kalmamıştır.

"İHD’nin verilerine göre HDP’ye 250 civarında saldırı oldu, böyle bir ortamda adil bir seçimden söz edilebilir mi? AKP meşruiyetini yitirmiştir, seçimden sonra da meşruiyeti kalmamıştır.

"AKP KÜRT HALKINA KARŞI SAVAŞ AÇTI"

“Bu düzeyde iktidarda kalmak için her yolu mubah saymayı hiç kimse kabul edemez. Ne halkımız, ne demokrasi güçleri, ne de bizler kaldırabiliriz. Bu saldırılar karşısında halkımız sağlam durmalı, demokrasi güçleri örgütlü olmalıdır, katillerden hesap sormalıdır. AKP Kürt halkına bir savaş açmıştır, halkımız saldırılara karşı örgütlü olmalıdır. Her türlü otoriter, baskıcı zihniyete karşı gelmelidir. Bu tür politikalara boyun eğmemelidir. Bu tür politikalar karşısında yılmamalıdır. AKP hükümeti bu saldırılarla Kürt halkı ve demokrasi güçlerini ezmek istiyorsa, o zaman bu saldırıları, yıldırma politikalarını boşa çıkarmalı, onların her türlü otoriter rejim, baskı zulüm politikaları karşısında direnmelidir.

"DEMOKRASİ GÜÇLERİ HDP ETRAFINDA BİRLEŞTİ, DAHA DA GÜÇLENMELİ"

“Böylesi bir hükümetin, iktidarın altında yaşanabilir mi, böylesi bir Türkiye’de istikrar ve barış olabilir mi? Kürt sorunu çözülebilir mi? Bırakalım Kürt sorununu, Alevi sorunu ya da başka sorunları dahi çözemez. Bu açıdan bütün halkımız Kürtler, ötekileştirilenler, başta Aleviler olmak üzere, etnik ve dinsel topluluklar, kadınlar, gençler, tüm demokrasi güçleri bu saldırılara inat seçimlerde tavırlarını ortaya koymalıdırlar.

HDP etrafında demokratik ağ kurulmalıdır. Ancak böyle bir ittifakla saldırılar püskürtülebilir. Bu açıdan herkesi örgütlü olmaya, demokratik ittifak temelinde kendilerini güçlendirmeye çağırıyorum. Tarihi bir dönemden geçiyoruz, bu saldırılar baskıcı, inkarcı, soykırımcı, zalim güçlerin işine geliyor. İktidarı kaybetmemek için böyle yapıyorlar, son çırpınışlardır. Bu karanlık, baskıcı güçlere karşı demokrasi güçleri daha iyi örgütlü olmalılar, birlik olmalılar, her türlü saldırıya karşı örgütlü olmalıdır. AKP’yi sandığa gömmelidirler. Bu artık bir insanlık görevi olmuştur. Artık herkes HDP etrafında birleşmelidir. Tereddütte olanlar, HDP’ye yönelik kara propaganda karşısında kararsız olanlar, AKP’nin bu tutumundan, saldırılarından sonra, HDP etrafında birleşmelidirler. HDP sandıktan güçlü biçimde, demokratik siyasetin gücü haline getirilmelidir. HDP demokrasi güçlerinin, Kürt halkının iradesi olacaktır.

Bu temelde herkesi dikkatli, tedbirli olmaya, her türlü saldırılara karşı iradesini güçlü tutmaya, kesinlikle daha iradeli, daha öfkeli, mücadele iradesi bilenmiş biçimde demokrasi güçlerinin birleşmesi, ortak tutum tutunması gerekiyor. 7 Haziran’da AKP’yi sandığa gömmelidirler. Yolu da bellidir. HDP demokrasi güçlerini etrafında birleştirmiştir, çok önemli; tarihi bir gelişmedir. Bu 7 Haziran ile birlikte yeni bir Türkiye, demokratik tüm sorunlarından arınmış bir Türkiye yaratalım.

Katliam IŞİD zihniyetinin sonucudur. Bu katliamı gerçekleştirenlerle Ortadoğu’da on binlerce, yüz binlerce insanı katledenlerin zihniyeti aynı.” (ANF)