KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Türkiye'deki demokrasi güçlerinden ve Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi gruplardan olmak üzere birçok çevreden çift taraflı ateşkes ve müzakereye dönülmesi çağrıları üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

ANF'de yer alan habere göre; KCK tarafından yapılan açıklamada ateşkes çağrılarının değerli ve anlamlı bulunduğu belirtildi.

DOLMABAHÇE MUTABAKATI

Açıklamada, örgütün ve hükümetin üzerinde mutabık kaldığı Dolmabahçe mutabakatının kamuoyunda Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü için umut olduğu vurgulandı.

"ÇATIŞMA ORTAMINDAN AKP SORUMLU"

KCK açıklamasında, PKK lideri Abdullah Öcalan’a 5 Nisan’dan beri tecrit uygulandığı belirtilerek, PKK’nin tasfiyesinin kararlaştırıldığına dikkat çekilerek, mevcut çatışma ortamından hükümetin sorumlu olduğu savunuldu:

"7 Haziran’da seçimi kaybeden AKP, savaş politikalarıyla meşruiyeti kalmayan hükümetine meşruiyet kazandırmayı ve bu ortamda bazı çevreleri yanına alarak; seçim ortamında baskılarını arttırarak yeniden iktidarda kalmayı hedeflemektedir."

"GERİLLA MİSİLLEME EYLEMLERİ YAPMIŞTIR"

KCK açıklamasında özyönetim ilanlarına ve bu ilanlara yönelik saldırılara vurgu yapılarak, "Halkımızın özyönetim ilanına yönelik saldırıların arttırılmasına gerillalarımız misilleme eylemleriyle karşılık vermiştir," denildi.

"BU SARAYIN SAVAŞIDIR"

Kamuoyunda sıkça dillendirilen "Bu savaş sarayın savaşıdır” düşüncesine kendilerinin de katıldıklarını belirten KCK,  ateşkes çağrıları için de şunları söyledi:

"Türkiye ve Kürdistan'da yaşanan savaş ortamından birçok çevre kaygı duymaktadır. Türkiye'deki demokrasi güçlerinden ve başta Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi gruplardan olmak üzere birçok çevreden çift taraflı ateşkes ve müzakereye dönülmesi çağrıları yapılmaktadır. Bu çağrıları değerli ve anlamlı buluyoruz. Müzakerelerle kalıcı çözümü amaçlayan çift taraflı tahkim edilmiş bir ateşkese hazır olduğumuzu daha önce de ortaya koymuştuk."

MÜZAKERE ŞARTLARI

KCK, ilgili açıklamada şartlarını ise şöyle sıraladı:

* Önder Apo'ya başmüzakereci rolünü oynayabileceği koşullar yaratılmalı

* Müzakerelerde gözlemci olacak ve iki tarafın tutumlarını izleyecek tarafsız heyetler olmalı.

* 2013 Newroz’undan bu yana süren görüşme ve diyalog döneminde yapılan tutuklamalar ve son dönemde başta Belediye Başkanları olmak üzere tutuklanan yüzlerce, hatta binlere varan siyasi amaçlı tutuklananlar serbest bırakılmalı.