KONGRA-GEL Başkanı Remzi Kartal, son dönemki gelişmelere ve çözüm sürecine ilişkin olarak ANF'den Ali Güler'e konuştu.

Süreçte, AKP'nin görevlerini yapmadığını söyleyen Kartal, "Siyasi parti yasası, seçim yasası, baraj, terörle mücadele yasası vb. kanun değişiklikleri, şuanda, meclisin gündeminde olmalıydı. Ancak hiçbir ses yok," dedi. Devletin PKK lideri Abdullah Öcalan'la yaptığı mütabakatın ellerinde olduğunu söyleyen Kartal, sürecin bozulması ya da provoke edilmesi durumunda yaşamın her alanında geçmişi aşan bir tempo ile mücadelenin büyütüleceğini söyledi.

ERDOĞAN'IN AKİL'LER TOPLANTISINDAKİ AÇIKLAMALARI

AKP hükümetinin süreci ağırdan aldığını söyleyen Kartal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Akil İnsanlar ile yaptığı toplantıda sarf ettiği, “Ana dilde eğitim gündemimizde değil, barajı düşürme planımız da yok”  sözlerini hatırlatarak, "Bizce bu yaklaşımlar, sürecin politikaları değil. Ama her şeye rağmen biz süreci sürdürme kararlığındayız. Bizim için temel olgu şu; bu sürecin barış ile taçlandırma güvencesi AKP değildir. Esas olan halklarımızın ortak mücadelesidir," diye konuştu.

Sürecin 'tek taraflı olarak nasıl süreceği' sorusuna da yanıt veren Kartal, "Mücadelenin gelişimi AKP’yi mecbur edecektir. Gerek Ortadoğu’da gerekse Türkiye’de değişen dengeler, AKP’ye adım attırmaya zorlayacaktır," dedi.


AKP'nin herhangi bir adım atmaması durumunda, kaybolup gideceğini de söyleyen Kartal, "Önümüzde bir seçim var, bu onun için bir imtihandır. Zaten bunu gördüğü için İmralı’da önder Apo ile bu süreci başlattı. Bunu kamuoyu ve halkımızın iyi bilmesi gerekiyor," dedi.

'ERDOĞAN'IN DİLİ SÜRECE HİZMET ETMİYOR'

Başbakan Erdoğan'ın PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik  ‘Ele başı’, ‘terörist’ gibi sözlerini ve Lice’de karakol protestosu sırasında halkın üzerine açılan ateşi de değerlendiren Kartal, "Bu, süreci provoke etmektir. Recep Tayyip Erdoğan’ın bu dili sürece hizmet etmiyor. Kesinlikle bu dilden uzak durulmalıdır," dedi ve "Onun için sol,  sosyalist, demokratik ve inanç çevrelerine çağrımız; sürece destek vermeli, Erdoğan’ın dilini değiştirmesi için mücadele içinde yer almaları gerekir. Bunun dışında başka bir alternatif yoktur," ifadesini kullandı.

'SÜREÇ TIKANIRSA KÜRT HALKININ MEŞRU SAVUNMA HAKKI VAR'

"Şayet süreç tıkanırsa Kürt halkının meşru savunma hakkı vardır," diyen Remzi Kartal, "Ya Kürt halkının hakları anayasal güvence altına alınacaktır. Yok eğer bunlar sağlanmasa, Kürt halkı kendini her koşul altında savunma hakkına sahiptir. Şu anda hareketimizin ve halkımızın beklentisi silahlı mücadeleye gerek kalmadan,  demokratik bir şekilde mücadele etmektir," dedi.

Sürecin bozulması durumunda 'yine eskiye mi dönülecek' şeklindeki soruya da yanıt veren Kartal, KCK'nin “2012 yılından daha kapsamlı bir mücadeleye hazırlandık. Ancak önder Apo’nun başlattığı süreç mesajına inanarak, güvenerek, geri çekilme yapıyoruz” açıklamasını hatırlatarak, "Şayet süreç bozulursa, bu fırsatı heba eden AKP’ye yönelik mücadele çok daha şiddetli olacaktır," dedi.

'DEVLETLE YAPILAN MUTABAKAT ELİMİZDE'

Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin sürecin Kürtlerin eliyle bozulmaya çalışıldığı havası yaratma çabası içinde olduğunu da söyleyen Kartal, "Hâlbuki Önder Apo'nun devlet heyetiyle yaptığı mutabakat ortada. Bunlar yazılı olarak, bizim, devletin ve Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) elinde var. Bu belgelerde, PKK’nin atması gereken adımlar ve buna karşı da devletin yapması gerekenler yazıyor. Kürt tarafları birinci aşamada gereken adımları attı. Ancak Türk devleti ağırdan alıyor, oyalıyor," dedi.

SÜREÇ BOZULURSA BELGELER NE OLACAK?

Kartal, sürecin bozulması durumunda bu belgelerin yetkili organların inisiyatifiyle kamuoyuyla paylaşılabileceğini de söyleyerek, "Ama biz bu duruma gelmesini istemiyoruz. Biz demokratik mücadelenin gelişmesi için bütün olanaklarımızı seferber edeceğiz. Halkımız ve Türkiye halkı için bu fırsatı değerlendirme niyetindeyiz. Bunun için de sürecin sonuca ulaşmasını istiyoruz. Ancak sürecin provoke edilmesi durumunda yaşamın her alanında geçmişi aşan bir tempo ile mücadeleyi büyüteceğiz," dedi.