Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nda kabul edilen anadilde savunma hakkını düzenleyen yasa tasarısının ırkçı, ayrımcı olduğunu vurgulayarak, açıklamalarda bulundu.

'ANADİLDE SAVUNMA UYGULAMASI POLİS GÖZETİMİNDE BAŞLAYIP BİTİYOR'

Anadilde savunma hakkı olarak bilinen “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda kabul edildi. Toplantıya BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da katılmıştı. Kaplan, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’ndan geçen tasarıya ilişkin Fırat Haber Ajansı'na (ANF) değerlendirmede bulundu.

Değerlendirmesinde, tasarıya ilişkin düşüncelerinin ve tavırlarının net olduğunu kaydeden Kaplan, anadilde savunma hakkının jandarma ve polisin gözaltı uygulamasından itibaren başlayıp dava, savunma bitene kadar süren bir süreç olduğunu vurguladı.

'DEVLET HUKUK DEVLETİ DEĞİL'

Tasarının bunu böldüğüne dikkat çeken Kaplan, “Tasarıya göre sadece iddianame okunmasından sonraya koyuyor. Onunla da kalmıyor. Tercüman ücretini de suçlanan sanığa yüklüyor. Bu tür bir kirli savunma dünyanın hiçbir yerinde yok. Suçlayan devlet ama masumiyet karinesi uyarınca masum olduğu sabit olan birisi hakkında çeviri, tercüman ücretini halen masum olan birine yüklemeye kalkıyor. Bu devlet hukuk devleti değil tiran ve zalim devlettir” diye konuştu.

'TASARI AYRIMCI VE IRKÇI'

Tasarıda ayrımcılığın ve ırkçılığın olduğunu da belirten Kaplan, “Ayrımcılık ve ırkçılık Feleknaz Uca’nın gözaltı olayı ile birlikte kendini ortaya koydu. Kürtçe bildiği halde anadili olmasına rağmen bir süre sonra Almanca çevirmen getirin demeye başladılar. Öyle bir yaklaşım kabul edilemez” ifadelerinde bulundu.

TMK HUKUKU

“İnfaz hukukuyla ilgili TMK’den yargılananları ayrı tuttular” diyen Kaplan, şunları söyledi: “Ama Roboski katilleri, işkenceciler, ihaleye fesat karıştıranlar, hırsızlar bu tür düzenlemelerden, nimetlerden faydalanabilecekler. Bir yazar, bir makale, bir düşünce açıklamasında bulunanlar yararlanamazken her türlü yüz kızartıcı suç işleyenler devletin himayesinde yararlanacaklar. Bu devlet zihniyeti sıkıyönetim mahkemelerinin, istiklal mahkemelerinin zihniyetidir.”

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

Tasarıya ilişkin itirazlarının olduğunu dile getiren Kaplan, “İtirazımız oldu. Önergelerimiz oldu ama reddedildi. Komisyonun asıl üyesi Sayın Ertuğrul Kürkçü’dür. Tabii Adalet Komisyonu’na gidecek ve muhalefet şerhini koyacağız. Sonrasında da Adalet Komisyonu’ndaki çalışmalara tekrar katılacağız” dedi.