DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, 22 Mayıs 2016 tarihinde Ankara'da yapılacak "Değişim ve Dönüşüm" kongresine ilişlin Batman’da düzenlenen toplantıda konuştu.

Kamuran Yüksek, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorunun çözümünün demokratik özerklikten geçtiğini hatırlattı. Yüksek, "Erdoğan, Kürt halkını dize getiremeyeceği bir daha görecektir. Çünkü halen bu şekilde sonuç alacağını zannediyor. Bizi tutuklama, baskı uygulayarak çöktürme planlarıyla sonuca ulaşamayacak" dedi.

Kamuran Yüksek, çözümün adresini de PKK Lideri Abdullah Öcalan olarak gösterdi. Öcalan'ın Kürt halkı için önemi ve sorunun muhatabı olduğunu da vurgulayan Yürksek, şunları dile getirdi: "Kürdistan'da şu an yoğun bir savaş var. Her yer kan revan içinde. Böyle sonuç olmuyor. Heyetlerin git gel, arada yıllar geçiyor. Çözüm artık Sayın Öcalan'ın serbest bırakılmasıdır. Sayın Öcalan gelip Diyarbakır'da ikamet edip bizzat süreci buradan yürütecek. Aracılarla bu süreç hal olamaz. Sayın Mandela'yı özgür bırakılıp, sürecin başına geçti ve sorun çözüme kavuştu. Sayın Öcalan bu anlamda özgür kalması lazım. Bu anlamda İngiltere'de Öcalan özgürlük için başlatılan kampanyası önemli sonuçlar doğuracaktır."

'AKP BÖLME ÇABASINDA' 

Yüksek, HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarına ilişkin de şunları ifade etti: "HDP'li milletvekillerinin meclisten atma çabaları var. Açıkça bir bölünme çabası içindeler. CHP, MHP ve AKP ülkeni bölünmesi için çaba harcıyorlar. DBP olarak orada bulanan temsilcilerimize söylediğimiz şey; orada kalmada ısrardır. Çünkü orası babalarını malı mülkü değil. Tekçiliği, bölünmeyi dayatanlara karşı paradigmamızda ısrar edeceğiz. Orada sonuna kadar mücadele edin. Bu memleketi faşizme bırakmayın. Bizim tavsiye ettiğimiz pozisyon budur. Halen stratejimiz değişmiş değil. Fakat ne zaman kadar böyle sürdürürüz. Orada diğer halklarla birlikte iktidara karşı ine ucu kadar imkan bulduğumuz sürece çabalayacağız."

'KÜRTLER SEÇENEKSİZ DEĞİL'

Kürtlerin seçeneksiz olmadığını da sözlerine ekleyen Yüksek devamla, "Kürtler seçeneksiz değildir. Bunun sonu Türkiye için ne getirir hesabını artık biz yapmayız. Bunu zorlayanlar bunun hesabını yapar. Ortadoğu böyle bir kaos içinde iken biz demokratik yollarda ısrar ediyoruz. Çünkü bölünmeyi dayatıyorlar. Etle tırnak gibi olabiliriz. Ama tarih tekerrür etmez. Siz bize bu kadar hakaret ederseniz, Cizre'de insanlarımız diri diri yakmaya devam ederseniz, seçeneksiz olmayız. Özgürlüğü için baş veren bir halktan söz ediyoruz. Şunu görüyorlar Kürt halkı baş eğmez baş verir." dedi. 

'ANKARA ARTIK DİYARBAKIR’A UZAK'

Yüksek, sözlerini şöyle tamamladı: "Tarihsel geçmişe güvenerek ne yaparsak yapalım, Kürtleri yüzü Ankara'ya devam eder demeyin yanılırsınız. Bugün Kürt halkı duygusal olarak artık Ankara çok uzaktır. Artık, Ankara deyince Kürde hakaret akla geliyor. Ankara deyince, bugün orada vakilere linç girişimi akla geliyor. Artı Ankara Amed'e eskisi kadar yakın değil. Bu politikalar sürdüğü halde, mesafe daha fazla uzaklaşacaktır. Bu ortamda ülkenin demokratikleşmesi koşuluyla kan ve revan durumundan kurtaracak yine Sayın Öcalan'dır. Kimse başka bir aktör beklememeli."

(Kaynak: DİHA)