KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın BDP heyeti ve kardeşiyle yaptığı son görüşmede aktardıklarına ve devletin tutumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Söyleşinin bugün yayınlanan bölümünde Kalkan, Abdullah Öcalan’ın “Bir senelik süreç 15 Ekim’de bitmiştir” cümlesinin ısrarla KCK ve Kürt halkına ulaştırılmasını istemesinin, bunun 'bir uyarı' olmasından kaynaklandığını belirtti.

'ÖCALAN, AKP'YE KARŞI YÜRÜTÜLEN MÜCADELEYİ ZAYIF VE EKSİK GÖRÜYOR'

Mesajın kaygısının, "Bir gerçeğin herkesçe bilinmesini istemekten kaynaklandığı" değerlendirmesinde bulunan Kalkan, "Bunun arkasında bir endişe ve eleştiri yatıyor. Bu kadar net ifade edip sürecin bittiğini Hareketin ve halkın bilmesini istemesi, aslında AKP karşısındaki duruşun ve tutumun zayıf olduğunu değerlendirmekten kaynaklanıyor," dedi. Kalkan, "Öcalan'ın AKP’ye karşı yürütülen mücadeleyi zayıf ve eksik gördüğü" yorumunda bulundu.

'ÖCALAN'IN SÖZLERİ DEVLETE DE BİR UYARIDIR'

Öcalan'ın, anlamlı ve derinlikli bir müzakereyle demokratikleşmeyi öngörecek ikinci aşamanın araçları, yöntemleri konusunda gerekli plan ve projeyi yazılı olarak hazırlayıp devlete ve hükümete sunduğunu söyleyen Kalkan,  "Eğer hükümet-devlet bunu kabul ederse ikinci aşamaya geçilebilir, kabul etmezse ikinci aşamaya geçilememiş olur. Bu konuda netlik oluşur ve süreç bizim açımızdan da biter," dedi.

Kalkan, Öcalan'ın sözlerinin "aynı zamanda hükümete/devlete de bir uyarı olduğunu" söyledi.

"ÖCALAN, 'AKP SÜRECİ BİTİRMİŞTİR' DİYOR"

"Mevcut haliyle de zaten 15 Ekim’den sonra yaklaşık iki haftalık bir zaman geçmiş durumda…" sorusuna ise Kalkan şöyle yanıt verdi:

"Henüz herhangi bir ciddi karşılık gelmiş değil. Bu durumda şunu söylemiş oluyor Önder Apo: AKP süreci bitirmiştir, gerisi hiledir, oyalamadır, haberiniz olsun, bilginiz olsun, uyumayın, gerçekleri görün, artık ne yapabilecekseniz onu yapın, ne yapmak istiyorsanız yapın. Benden bir şey beklemeyin, bundan sonra yetersizlikler ve olumsuzluklar olursa da suçu ve kabahati bende bulmayın... Böylece başlattığı sürece ilişkin gelinen noktaya ve kendi duruşunu netleştirmiş oluyor. Bunu böyle anlamak ve bilmek gerekiyor. "