HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, TBMM Genel Kurulu’nda İstanbul Kürt Enstitüsü'nün kapatılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Böylesi bir uygulamanın Saddam Hüseyin dönemi Irak'ında bile görülmediğini ifade eden Yıldırım, “İstanbul Kürt Enstitüsünün kapısına kilit vurmak aslında Kürt’ün ağzına ve diline kilit vurmaktır. Saddam bile bunu yapmadı. Saddam bir taraftan peşmerge güçleriyle savaşıyordu, yakıyordu, yıkıyordu ama bir taraftan da Kürt yazarların çıkardıkları “Korî Zanyarî Kurdî” yani Kürt Bilim Akademisi dergisinin Bağdat’ta basılıp yayımlanmasına resmen onay veriyordu” ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Yıldırım’ın, açıklaması şöyle:

İstanbul Kürt Enstitüsü de, Enstîtuya Kurdî ya Stenbolê de kapatılmaktan nasibini aldı, kapısına kilit vuruldu. İstanbul Kürt Enstitüsünün kapısına kilit vurmak aslında Kürt’ün ağzına ve diline kilit vurmaktır. Kurulduğu 1992 yılından beri sadece Kürt dili ve edebiyatıyla ilgili araştırmalar yapmakta, kurslar düzenlemekte, eğitim materyali hazırlamakta ve el yazması Kürt klasiklerini gün ışığına çıkararak sevenleriyle ve okuyucularıyla buluşturmaktaydı.

Melayê Cizirî, Feqiyê Teyran, Ahmedi Xanî, Şeyh Abdurrahmanê Aktepe ve daha nice Kürt tasavvuf büyüklerinin eserleri bu enstitü sayesinde okurlar ve sevenleriyle buluşmuştur. Dolayısıyla, enstitünün kapısına vurulan kilit bu büyük zatların ağzına da, diline de vurulmuştur.

UNESCO tarafından, kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen Zazaca'yı yaşatmak için bu enstitü elinden geleni yapmış ve yapmaktadır. Bu bağlamda, Zazaca'yla ilgili, gramer ve edebiyatıyla ilgili eserler ciddi manada ortaya konulmuştur ve konulmaktadır. Yani, devletin ve Hükümetin yapamadığını veya yapmak istemediğini bu enstitü yapmış ve yapmaktadır.

Saddam bile bunu yapmadı. Saddam bir taraftan peşmerge güçleriyle savaşıyordu, yakıyordu, yıkıyordu ama bir taraftan da Kürt yazarların çıkardıkları “Korî Zanyarî Kurdî” yani Kürt Bilim Akademisi dergisinin Bağdat’ta basılıp yayımlanmasına resmen onay veriyordu. Saddam bile gidiyordu Mersin’e ama siz gidiyorsunuz tersine.

(Haber Merkezi)