İstanbul'da Valiliğin yasaklamaya çalıştığı 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliği Kadıköy iskele Meydanı'nda yapılıyor.

Mitingi 'insan kalabalığı ve araç trafiğinin engellenmesi" gerekçesiyle yasaklayan Valilik Kadıköy'ü ablukaya almıştı. Yapılan pazarlık sonuç verdi ve etkinlik başladı

Aralarında HDP, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin de olduğu emek örgütleri ve siyasi partiler tarafından, "Ortadoğu halkları barış istiyor" şiarıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda düzenlenmesi planlanan fakat İstanbul Valiliği tarafından "araç trafiğinin engellenmesi" gerekçesiyle yasaklanmıştı.  Kadıköy polis ablukasına alınmıştı

Kadıköy Altıyol Meydanı'ndan, İskele Meydanı'na kadar tüm sokaklar çevik kuvvet polisleri ve polise ait zırhlı araçlarla tutulurken, Altıyol Meydanı'ndaki boğa heykeli etrafı da polis ablukasına alınmıştı

1 SAATLİK ETKİNLİK YAPMAYA KARAR VERİLDİ

Valilik tarafından yasaklanarak kuşatma altına alınan 1 Eylül mitingine izin verildi. DBP’lilerin polisler yaptığı pazarlık sonucu 1 saatlik etkinlik yapılmasına karar verildi.

Sabah saatlerinden itibaren DBP İl Eş Başkanı Emrullah Bingöl’ün polislerle yaptığı pazarlıklar sonucu Kadiköy İskelesi’nde 1 saat sürecek olan kitlesel basın açıklamasına izin verildi.

Halk kitlesel basın açıklamasına katılmak üzere polis kuşatması altındaki Kadiköy’e doğru akın etmeye başladı.

HALK KADIKÖY'DE TOPLANDI

Siyasi partiler ve kitle örgütü üyeleri kitlesel bir şekilde Kadıköy'de toplandı. 1 Eylül Barış Günü şenliği başladı.


HDP, DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Halkevleri, ÖDP’nin düzenlediği etkinliğe Alevi Bektaşi Dernekleri ve LBGTİ de destek verdi.

“Şengal’den Gazze’ye dayanışmaya çağırıyor”, “IŞİD dostu, halkların düşmanı AKP’yi susturalım, akan kanı durduralım”, “Ortaoğu’daki katliam emperyalizmin eseridir”, “Gazze’den Şengal’e katliama sessiz kalma” pankartlarının taşındığı etkinlikte, IŞİD ve AKP sloganlarla protesto edildi. Kitle yürüyüş boyunca Şengal’de göçe ve zulmün anlatıldığı fotoğraflar da taşıdı.

Toma, Akrepler ile OHAL manzaralarının oluşturulduğu Kadıköy’de toplanan binlerce kişi hep bir ağızdan Ortadoğu’yu kana bulayan IŞİD’i lanetledi.

İskele Meydanı’nda halayların da çekildiği etkinlikte tertip komitesi adına açıklamayı, TTB İstanbul Şubesi Üyesi Dr. Deniz Mardin Okudu.

54 milyon insanın ölümüne yol açan İkinci Dünya Savaşı sona erince Hitler ordusunun Polonya’yı işgal ederek, savaşı başlattığı gün olan 1 Eylül’ün Dünya Barış günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Mardin, “Bugün o savaşın üzerinden neredeyse 70 yıl geçti. Dünya halkları ve emekçileri olarak barış gününü kutlarken, dünyayı yöneten güçler savaştan, kan dökmekten barbarlıktan vaz geçmedi” dedi.

‘SAVAŞLARIN BEDELİ AĞIR OLUYOR’

Başta Ortadoğu olmak üzere, tüm dünyada silahlar konuştukça kadınlar, gençler, çocuklar ve yoksullar başta olmak üzere insanlığın ağır bedeller ödediğini söyleyen Mardin, emperyalistlerin etnik ve dini farklılıkları bir zenginlik değil, bir çatışma nedeni haline getirdiğini söyledi.

“Filistin’de, Suriye’de, Irak’ta, Rojava’da, Şengal’de, tüm Ortadoğu’da insanlık kitlesel bir şekilde katledilirken, kanının kırmızısının göründüğü yerde birileri petrolün siyahlığını, doların yeşilini görüyor” diyen Mardin, emperyalist güç odaklarının emellerini hayata geçirmek için IŞİD gibi örgütleri maşa olarak kullandığına dikkat çekti.

Kadınların IŞİD tarafından savaş ganimeti olarak alındığını hatırlatan Mardin, “Ortaçağ gericiliği, zulmü ile karşı karşıyayız” dedi. Kadınların şiddetin en ağır biçimine maruz kaldığını, köleler gibi pazarlarda satıldığını, göçe zorlandığını, adeta soykırım ile başbaşa kaldığını da vurguladı.

‘ACI ÇEKENLERİN ACISI, ACIMIZDIR’

“Bizim için, Filistin Rojava’dır, Rojava da Gazze’dir, Gazze de Şengal’dir” diyen Mardin, topraklarından sürülen Êzîdîlerin, Türkmenlerin, Arapların, Alevilerin, Şiilerin ve Hıristiyanların yüreğindeki acının kendi acıları olduğunu da ifade etti.

Kaynak: ANF ve Evrensel